Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Àlvar Valls

Àlvar Valls

Escriptor

 

 

En català d’Andorra




Permeti el lector que avui no li parli de llibres, sinó de cinema. En concret, de la pel·lícula El fred que crema, rodada íntegrament al nostre país durant el 2020 i els primers mesos del 2021 sota la direcció de Santi Trullenque i amb Roger Casamajor i Greta Fernández en els papers dels protagonistes principals.
Amb guió del dramaturg manresà resident a Andorra Agustí Franch, es tracta d’un thriller ambientat en l’Andorra dels anys quaranta del segle XX, quan, en plena Segona Guerra Mundial, el nostre país va estar al centre d’una cadena d’evasió de refugiats, especialment aviadors aliats abatuts a la França ocupada, però també civils perseguits pels nazis, com és el cas de la família jueva que protagonitza el film.
Una de les virtuts del cinema és la seva condició d’art complex pel que fa als recursos necessaris per a bastir-ne les produccions. Més enllà dels recursos privatius de caràcter tècnic com poden ser la càmera o el tràveling, la narrativa cinematogràfica, tot i ser un llenguatge propi que comença i acaba amb la imatge en moviment, ha de fer ús ordinàriament de mitjans propis de la literatura, de les arts plàstiques, de les arts escèniques o de la fotografia, i s’acompanya de música. I, naturalment, li cal servir-se del llenguatge per donar cos als diàlegs dels personatges.
El llenguatge es troba, doncs, al centre d’una pel·lícula, i l’equip que la realitza ha de tenir-ne la màxima cura, no solament perquè compleixi la seva funció comunicadora, sinó perquè s’acordi als fins artístics del film i en aquest sentit constitueixi un valor afegit.
A El fred que crema, el valor afegit que aporta el llenguatge no solament consisteix en la cura i l’encert amb què s’ha redactat el guió, sinó també en una característica enriquidora, de fidelitat històrica i d’ambientació: els personatges andorrans utilitzen el català propi d’Andorra amb la puresa amb què encara es parlava fa vuitanta anys.
No hi esperi l’espectador un tractat sobre el català d’Andorra, sinó allò que es pot demanar a un film històric: una aproximació al parlar dels personatges de l’època, feta amb naturalitat i sense exageracions, que, a més de donar caràcter i credibilitat a l’obra, constitueix una picada d’ullet tant per als andorrans com per als qui no ho són.
Cal felicitar l’equip de producció de la pel·lícula per la decisió d’incorporar-hi aquest element de qualitat que s’afegeix a tots els altres presents en aquesta coproducció catalanoandorrana. I especialment els guionistes i els assessors per l’esforç i la bona feina.
A la primavera de l’any que ve, quan s’estreni a la gran pantalla, podrem gaudir-ne amb els cinc sentits.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte