Diari digital d'Andorra Bondia

Ens falten dades




Era diumenge, 8 de març, i tenia clar que volia dedicar el meu article al Dia internacional de les dones –“dones” perquè, en una jornada com aquesta, defugim la idealització singular del nostre sexe per tocar de peus a terra i reivindicar, des de la diversitat, els nostres drets col·lectius. Aleshores vaig decidir reprendre la qüestió dels salaris, recurrent als mitjans de comunicació, convençuda que la bretxa salarial segueix igual d’oberta a casa nostra malgrat tot: malgrat la igualtat que proclama la Constitució, malgrat el Llibre blanc de la igualtat, que va néixer d’una proposta del Consell General i va comptar amb la participació de nombroses entitats, i malgrat la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, que tot just ha complert el seu primer any.
I efectivament, la bretxa salarial encara existeix a Andorra. Segons les dades que publica el departament d’Estadística, el salari mitjà se situava el mes de novembre en els 2.025,66 euros, essent 2.263,34 el salari mitjà dels homes i 1.778,01 el salari mitjà de les dones. El sector d’activitat en el qual hi ha una menor diferència és l’Educació, amb un salari mitjà de 2.211,59 euros pel que fa als homes i de 2.121,56 pel que fa a les dones. Encara gràcies, tenint en compte que confiem en mestres, professors i educadors en general la promoció dels valors que hauran de guiar les generacions futures. En canvi, el sistema financer és on hi ha una diferència més gran: el salari mitjà dels homes era de 5.147,51 euros, molt per sobre dels 3.072,06 de les dones.
La diferència en els salaris mitjans entre homes i dones s’explica per molts factors, estructurals en la majoria dels casos, i només excepcionalment ens trobaríem amb una situació de diferents salaris per a un lloc de treball idèntic –això seria discriminació, no desigualtat, tal com assenyala María Jesús Calvo, responsable d’Estadística i de Difusió de Dades de l’Ajuntament de Barcelona, i està prohibida per la legislació tant a Catalunya com a Andorra. L’anomenat sostre de vidre és amb tota seguretat un dels motius de les desigualtats salarials, com també ho és la diferent consideració social de les feines que tradicionalment han estat realitzades per homes o per dones, amb les consegüents diferències en la remuneració.
En qualsevol cas, el que em va sorprendre diumenge és el buit que em vaig trobar quan vaig voler furgar una mica més. Volia sostenir-me en dades i vaig seguir buscant al web d’Estadística, en concret informació sobre estudiants universitaris per sexe. Resulta que les últimes dades publicades són del 2005. D’aquí el títol i la conclusió del meu article: ens falten dades o, en el cas que existeixin, ens falta que siguin –més fàcilment– accessibles per al conjunt de la ciutadania. Sense dades, difícilment podrem extreure conclusions, reflexionar, fer propostes o debatre. Accions, totes elles, molt necessàries en el llarg camí cap a la igualtat efectiva i real entre homes i dones.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte