Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Josep Maria Missé

Josep Maria Missé

Soci de Giraffe Strategy

 

 

Ens toca ser valents per innovar




Aquestes darreres setmanes  diverses veus de l’entorn econòmic internacional subratllen la importància de tenir una economia diversificada. Països com Alemanya o els EUA, exemples d’economia equilibrada, no depenen exclusivament d’uns pocs sectors d’activitat i en temps de crisis poden sustentar-se en la indústria de tall clàssic. És obvi que aquestes economies patiran menys els efectes de la crisi econòmica. No és el cas de l’economia andorrana, poc diversificada i especialment dependent del turisme. Un motiu més per accelerar la transformació del nostre model econòmic.

La qüestió principal i més complexa és identificar aquests nous sectors. Les darreres setmanes s’han presentat iniciatives legislatives per impulsar nous sectors, en concret d’actius digitals i e-Sports. Ambdues contribuiran a diversificar la nostra economia, però no hem de perdre de vista que es tracta de sectors d’activitat completament nous que requeriran temps i inversió per consolidar-se. Haurem de ser pacients i donar-los-hi una oportunitat.
Si el que realment volem és accelerar la nostra economia hem de veure la inversió digital com a motor de transformació de sectors ja existents, sectors més tradicionals, i no únicament com la porta d’entrada de noves activitats. En aquest sentit, sectors com el de les telecomunicacions, el financer o el de la salut poden jugar un rol important.

La qüestió clau és com podem aprofitar l’existència d’aquests sectors i transformar-los perquè siguin realment un contrapès al turisme. La resposta està en la creació de sandbox reguladors. Un sandbox no és res més que una forma d’innovar en determinats sectors. Especialment en aquells en què existeix una alta regulació, amb costos operacionals molt elevats i on la quota de mercat està molt concentrada.
Llençar una iniciativa sandbox permet crear un marc regulador concret, molt més flexible, on les empreses que participen innoven, creixen i es consoliden en un entorn específic i controlat.  Aquest fet, però, no treu que estiguin degudament monitorades o supervisades per assegurar que estan seguint les regles del joc. Per resumir-ho de forma senzilla, estem parlant de crear entorns de laboratori per a determinades empreses, degudament seleccionades, que contribuiran de forma ràpida a transformar un determinat sector.

El sector financer ha estat capdavanter en la creació d’entorns sandbox, moltes fintech s’han desenvolupat en aquests entorns i han permès entendre i fer més accessible el concepte. Països com el Regne Unit, els darrers cinc anys han llançat diferents iniciatives sandbox en el sector financer que han permès consolidar una plaça financera més sòlida, diversificada i innovadora.

Però els països més capdavanters ja han superat aquest estadi i estan accelerant altres sectors econòmics en entorns sandbox. Andorra no es pot quedar indiferent. Menys encara quan el país té l’expectativa d’entrar al mercat únic, on tindrà un mercat enorme al seu abast però també uns competidors molt potents.

Malauradament, ja  fem tard. Si volem seguir aquest camí a Andorra només tindrem una oportunitat si ens avancem a la resta, i és per això que ho hem  fer des d’una altra perspectiva. Per què no un sandbox en telecomunicacions? Un sector que s’està fragmentant en operadors d’infraestructura i operadors de servei, però on la innovació resta en mans de molt poques empreses. O fins i tot, aprofitant la bona reputació obtinguda arran de la gestió de la crisi sanitària, un sandbox en el sector sanitari. Els darrers mesos n’hem tingut una prova, i hem après que el temps per llançar una vacuna al mercat és llarg i pot dilatar-se uns quants anys. El temps en aquest sector també és important quan parlem d’aparells mèdics, rebre totes les autoritzacions i certificacions fa que es trigui molt a posar un producte al mercat.
I encara podem anar més enllà. El futur està a veure que sectors econòmics ben diferents cada cop se superposen més. Així, per exemple, els sectors de les telecomunicacions i el financer ja  desenvolupen molts serveis conjuntament. Per fer-se un espai en aquest món s’ha de legislar pensant a potenciar el concepte de sandbox creuat, on es propiciï i afavoreixi la cooperació entre sectors que tradicionalment no tenien vincles.

En definitiva, més complexitat però alhora més oportunitats. Ens toca ser valents i hem de fer un pas més que la resta.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte