Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alan Ward

Alan Ward

Enginyer

 

 

¿On és la lletra ‘ç’, al teclat?




Fóra un lloc comú dir que un professor sempre acaba aprenent quelcom dels seus alumnes. Quan s’escau, en general no es tracta de temes purament tècnics de l’assignatura sinó de matisos i de maneres de fer en què, possiblement, no havíem pensat abans.

Em va passar la setmana passada. Un dia, comentant la tecnologia de les bateries dels dispositius mòbils, em vaig trobar amb una audiència especialment al corrent de la gestió de l’energia. Fins i tot se’m va comentar que l’ús de la connexió de dades 4G per navegar per internet tenia tendència a fulminar les bateries amb rapidesa. Naturalment, estava al corrent dels efectes de l’ús de la wi-fi sobre les bateries. Però, per la raó que sigui, no havia pensat que 4G també pogués disminuir la seva durada de vida. Ben pensat, és raonable que sigui així –i un servidor acabava de conèixer una cosa nova. Bé!

Un altre dia, però, havia demanat als alumnes de configurar els seus programes de correu per enviar i rebre missatges encriptant-ne el contingut. Per mala sort, aquesta encara és una opció que tan sols es pot fer fàcilment amb ordinadors. Va ser aleshores que em vaig fixar que moltes persones tenien dificultats per instal·lar programes en els seus propis PC. Acostumats a les facilitats dels Apple Store, Google Play i altres repositoris de programari per als dispositius mòbils, mai s’havien hagut d’esbatussar amb programes d’instal·lació.

Tot això em va fer pensar. L’ús que fa la generació més jove d’usuaris és molt diferent que nosaltres, les velles glòries. El seu principal giny informàtic és el seu mòbil. Forçosament, aquest fet canvia molt la manera amb què estan acostumats a interactuar amb el sistema.

S’ha parlat a bastament del fet que els més joves, acostumats a les pantalles tàctils, mai han tingut ocasió d’adquirir habilitat amb els teclats d’ordinador. He tingut ocasió de notar com buscaven certes tecles, com ara la ç o certs símbols de puntuació. Potser és més preocupant que s’hagin perdut els bons costums amb les dreceres: llevat dels clàssics Ctrl+C i Ctrl+V, no semblen tenir gaire presents els clàssics Alt+F4, Ctrl+Q o el força útil Ctrl+Tab. En aquest últim cas, potser el problema és de trobar la tecla de la tabulació, més que la combinació de tecles.

El fenomen pot ser una mica preocupant. La vida de les empreses pot incloure els dispositius mòbils, però els ordinadors “de tota la vida” encara hi tenen un paper important quan es tracta de fer feina de veritat. ¿Que redacteu una carta comercial al mòbil? ¿Feu els tancaments comptables amb una tauleta? Potser no és el moment d’anar eliminant l’assignatura d’informàtica del programa de totes les escoles, ni que sigui tan sols per assegurar-se que coneguin les bases de maneig d’un ordinador de veritat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte