Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Sílvia Palau Garcia

Sílvia Palau Garcia

Psicòloga perinatal i experta en teràpia de parella i sexualitat. Presidenta de l'Associació Petits Estels d'Andorra

 

 

És l’amor una addicció?
Què en sabem, de l’amor? Existeix l’amor etern? L’amor és una emoció humana i complexa que ens costa comprendre i interpretar. En general, tenim una idea de l’amor molt idealitzada, ja que les famoses produccions cinematogràfiques i les novel·les romàntiques ens fan creure en un amor idíl·lic basat en el romanticisme, en el propi patiment, i en la formació de parelles que prosperen eternament. Malgrat això, a mesura que anem creixent i ens anem relacionant ens adonem que el “foren feliços i menjaren anissos”, així com el mite del príncep blau i de la princesa perfecta no existeix, ja que ningú es pot desprendre de la condició humana imperfecta.
Definir l’amor és summament complicat, ja que existeixen múltiples tipus d’amor així com diverses variables que s’entrellacen per demostrar-ho. És difícil precisar què és l’amor, ja que no tan sols hem de sentir-lo, sinó incorporar-lo al nostre sistema de creences i valors. Al llarg del temps sociòlegs, filòsofs i psicòlegs han dut a terme investigacions relacionades amb l’amor i l’enamorament. Sembla que l’amor és quelcom ens inspira i motiva tots els éssers humans... però també produeix patiment. 
Però per què ens fa dur a terme comportaments irracionals? Quina relació hi ha entre l’amor, l’enamorament i el sistema nerviós? Per què patim tant per un desenamorament? Una de les troballes més sorprenents és que l’amor actua com una droga i per tant modifica el funcionament del nostre encèfal en les mateixes àrees que aquesta. S’alliberen grans quantitats de serotonina, que fan millorar el nostre estat anímic així com la producció de pensaments obsessius entorn la persona estimada. Alliberem adrenalina i dopamina, implicada en l’addicció en les drogues. Aquest còctel neuroquímic ens transporta a un estat utòpic de felicitat i plaer quan ens corresponen. Contràriament, amb desenamorament es produeix una síndrome d’abstinència emocional que pot derivar en alteracions de l’estat anímic com ansietat o depressió. Apareix així l’ansietat romàntica tenint el risc d’obsessionar-nos amb la persona que ens deixa, recordar exclusivament les vivències positives o generar alta dependència emocional. 
Com ho podem evitar doncs? Quan la relació es trenca i apareix la síndrome d’abstinència per amor és important el benestar físic, emocional i mental per tal d’evitar recaure en la relació i seguir patint. Cal considerar que quan una relació acaba es produeix un dol emocional i com a tal el seu procés no és lineal. En alguns casos es genera una forta dependència emocional que complica trencar el cercle viciós esdevenint un estat de vulnerabilitat i patiment. D’altres, no accepten la ruptura o el seu comportament ansiogen es caracteritza a trobar excuses per mantenir el contacte amb la persona. Aquest estat de dependència afectiva i d’hipervigilància esdevé un esgotament que afecta clarament a la salut física i mental: apareix insomni, pensaments recurrents sobre la relació, trastorns alimentaris, idees de suïcidi, etcètera. Es genera un estat d’indefensió per la vida que bloqueja l’interès a reprendre les relacions socials i influeix en les diverses activitats de la vida diària.  
Tanmateix, és important considerar que patir la síndrome d’abstinència emocional és normal dintre d’uns paràmetres. Cal assumir que serà transitòria però que la seva presència genera emocions negatives –tristesa, indefensió apresa, ràbia, enuig– que cal experimentar per arribar a un estat d’acceptació i per tant de superació. Podrem considerar la situació de ruptura sentimental com una oportunitat per dur a terme un viatge introspectiu per reconnectar-nos amb el nostre jo interior i per tant conèixer-nos millor i elaborar la nostra millor versió i forma d’estimar. Doncs, com deia Tagore “l’amor no reclama possessions, sinó que dona llibertat”.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic