Si dues coses han tornat a posar de manifest les eleccions estatunidenques és que les enquestes continuen fallant i que principalment és l’economia el que finalment acaba determinant el sentit del vot dels electors.
I és que en espera del recompte de vots definitiu, malgrat que Donald Trump ja s’ha proclamat vencedor a falta de l’escrutini de vuit estats i ha amenaçat de recórrer als tribunals en considerar –sense cap prova– que hi ha hagut frau, és evident que Joe Biden no ha tingut a les urnes el suport que li pronosticaven les enquestes ni ha aconseguit capgirar al seu favor aquells estats que, com Florida, tothom apuntava que podien perdre els republicans. A la vegada, ha quedat clar que Trump ha resistit en determinats estats més bé del que els analistes deien i ha conservat bona part d’aquells que s’afirmava que podrien acabar en mans dels demòcrates.
Quant al segon aspecte, i igual que el 2016, els estats més castigats per la situació econòmica, com poden ser Wisconsin, Michigan i Pennsilvània, a qui Trump va prometre tornar a fer grans i reviure èxits passats, han tornat a ser clau a l’hora de decidir l’inquilí de la Casa Blanca. Bona part de l’electorat republicà s’ha mantingut fidel al seu candidat i li ha reiterat el suport a les urnes. No li ha passat factura ni per dividir el país, ni per la gestió més que dubtosa de la pandèmia de la Covid-19, ni per la poc diplomàtica política internacional i el trencament amb la política multilateral, ni pels seus estirabots presidencials... Ja ho va dir James Carville, l’assessor de Bill Clinton el 1992, “és l’economia, estúpid”.