Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Sílvia Calvó Armengol

Sílvia calvó Armengol

Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat

 

 

És l’hora de la natura




Ha arribat el moment d’entendre que la salut del planeta i la nostra estan totalment interrelacionades. Així ens ho deixa ben palesa la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2, que encara avui en dia és present arreu. A Andorra tenim la sort de viure en un entorn privilegiat, molt proper a la natura. El 40% del nostre país està format per boscos, un dels ecosistemes amb més biodiversitat del món. A més, sabem que la nostra economia depèn també del valor natural de les nostres muntanyes, tant a l’hivern com a l’estiu, un valor que agafa més força en moments com els que estem vivint.
És per aquest motiu que cal seguir fent passos per preservar els nostres entorns naturals, així com la fauna que hi habita. La varietat d’aliments que mengem, l’aire que respirem, l’aigua que bevem i el clima que fa possible la nostra vida al planeta no existirien sense els serveis de la natura. Així de clara és l’afirmació de les Nacions Unides per la celebració del Dia mundial del medi ambient, que té lloc, com cada any, avui 5 de juny. De fet, el lema no admet cap dubte: És l’hora de la natura.
Experts i investigadors alerten que la destrucció d’ecosistemes afavoreix la transmissió de virus d’animals a persones. La disminució de superfície dels ecosistemes naturals per l’ex-tracció de recursos i els episodis climàtics extrems provocaran, sens dubte, noves pandèmies, ja que afavoreixen el contacte entre poblacions que no s’haurien de trobar. La pandèmia del coronavirus ens ha de servir per entendre que la natura simplificada amb menys espècies, menys ecosistemes, menys corredors biològics i menys varietats genètiques no pot proporcionar els serveis ecosistèmics que tant necessitem. I al contrari, els ecosistemes amb bona salut són més resistents i resilients enfront de l’aparició de pertorbacions com les malalties o el canvi climàtic.
El nostre model de sector primari, tot i representar una petita part del PIB, a més de proporcionar-nos aliments de qualitat, contribueix també a mantenir la capacitat d’embornal del territori amb el seu poder de captació del CO2. La ramaderia extensiva tradicional també contribueix a la neteja dels boscos, i així es minimitzen els riscos d’incendis i s’afavoreix la biodiversitat. A més, la feina inherent a l’activitat ramadera, el dall de farratge en el fons de la vall, té una funció paisatgística molt important i permet impulsar un impacte positiu en la biodiversitat. Mantenir aquestes activitats tradicionals que sempre han sigut properes a la natura és necessari més que mai.
També s’han de tenir en compte els beneficis que ens aporta la natura en l’àmbit emocional. Les ganes que tots hem tingut després de dies de confinament d’anar a fer un tomb per la vora del riu, pel bosc, per la muntanya, són elements que ens recorden que formem part d’un mateix ecosistema.
És per això que el ministeri ja fa temps que treballa per conservar i preservar el nostre entorn natural amb mecanismes com el desenvolupament de la Llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, entre d’altres. De manera paral·lela, treballem en l’elaboració de la nova estratègia del paisatge i la construcció d’un full de ruta conjunt amb el sector primari per garantir-ne la continuïtat.
És precisament en aquest marc que durant aquests dies més de 1.700 persones han signat una petició a través de la plataforma Change.org per una Andorra verda, amb una agricultura de proximitat i un paisatge preservat, cosa que mostra la sensibilització de la nostra societat pel nostre entorn natural. És per això que em faig meves les paraules de disset ministres de Medi Ambient de la Unió Europea en relació amb el full de ruta un cop superem la pandèmia de la Covid-19: “Les accions urgents per protegir i conservar la biodiversitat han de ser una peça clau de la nostra resposta a la crisi global de salut i medi ambient i un aspecte clau per garantir la supervivència i el benestar a llarg termini de les nostres societats.”
Hem de saber aprofitar el canvi radical en la nostra manera de viure que ha provocat la pandèmia per redirigir les nostres prioritats cap a la sostenibilitat i modificar els nostres hàbits de consum cap a un respecte més gran per la natura.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte