Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carles Sánchez

Carles Sánchez

Estudis Literaris

 

 

Escalf




Que la condició solitària no ens és estranya és un fet. Que les relacions sentimentals han canviat és un altre fet. Que la literatura sempre ha estat un element de companyonia és comprovable. I que a la literatura homes i dones, autors i autores, lectors i lectores aboquem part dels nostres desitjos és una veritat que, qui la coneix, no pot negar.

Fa uns dies he llegit Caliente, de Luna Miguel, autora madrilenya, jove, que ha escrit poesia, novel·la i assaig literari, centrant bona part dels seus interessos en les escriptores literàries i assagístiques. A Caliente trobarem les escriptores del desig, trobarem teòriques del desig i trobarem l’experiència de Miguel amb les discussions que han travessat el binomi feminisme i literatura. M’agrada, de tots aquests elements, l’estratègia emprada. Luna Miguel no es limita a l’inventari i comentari de les autores, no fa una antologia, tot i que per a qui liinteressi inclou una bibliografia ad hoc. He dit en aquest mateix paràgraf que el que trobarem és l’experiència de l’autora amb les seves escriptores i també amb el desenvolupament de la vida dels desitjos i de les relacions.

M’interessa aquesta perspectiva –diríem, personal–, com a estratègia, en primer lloc perquè el mode narratiu en primera persona parlant de la pròpia vida acostuma a no fallar a fer atractiva una història, i en segon lloc perquè la mateixa autora col·loca aquest mode com a estratègia seguida per moltes escriptores a l’hora de plantejar la narració. En tercer lloc caldria afegir que d’aquesta manera Luna Miguel em provoca cert sentiment de companyonia i de complicitat, una identificació que sense aquesta elecció estilística hauria estat d’una altra manera.

Les escriptores de Caliente tenen amants, es masturben, varien lliurement i juguen amb la seva orientació sexual, pateixen i s’alliberen i la literatura les travessa, també es rebel·len i descriuen els camins de l’opressió, de la vergonya i els recursos socials del sotmetiment. I amb elles Luna Miguel recorre el camí de la seva pròpia vida i ens fa partícips de les seves pròpies mémoires, fent possible la translació a la vida de qui les llegeix. També recull breus testimonis d’altres dones, prenent la temperatura del desig i de les pràctiques del desig de dones hispanoparlants.

Quina és la relació entre l’amor i la masturbació? Com canvien les relacions en un món com el nostre? Com han desitjat i desitgen les dones? Quins models de repressió s’han trobat a sobre? Tot i ser un assaig no es tracta ni d’història, ni de psicoanàlisi ni de sociologia, sinó de Luna Miguel llegint i escrivint les escriptores i les teòriques que ha trobat pel camí i que ha incorporat a la seva vida. I amb ella nosaltres, doncs les preguntes i les respostes no són privatives d’un dels sexes. En el seu llibre hi trobo aquesta companyia, aquest escalf.    

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte