Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de RAreny

Rossend Areny

Mestre i conseller lauredià

 

 

‘España ha quedado atrás’




Aquest és el títol del nou llibre de Ramón Cotarelo, famós politòleg espanyol. Encara no l’he llegit perquè tot just l’acaba de publicar. Però he de reconèixer que tant el títol com l’entrevista que li van fer per televisió em van atraure molt. Ell acabava dient que l’Espanya constitucional del 1978 ha caducat. Els espanyols i també els catalans d’avui no són aquells que van donar suport a una carta magna que apareixia com la millor solució després de molts anys de dictadura i repressió. Però què ens trobem avui? Al meu entendre, una mica el mateix. La repressió de l’estat espanyol resulta evident. Però és que, a més, aquesta no apareix com a tal als ulls de la vella Europa dels estats, que s’ho mira impertorbable; el govern espanyol actua amb la llei a la mà, aquella llei que també van votar els catalans de fa 40 anys. La constitució és el seu gran comodí per evitar la trencadissa espanyola.

Però en realitat ens adonem com Espanya està usant la democràcia sobre el paper per aniquilar la democràcia del carrer. El que és clar, però, és que el problema de l’encaix de la Catalunya del segle XXI en aquella pell de toro hereva de l’Espanya una, grande y libre no se soluciona a cop de sentència judicial, empresonaments i fins i tot violència física. El problema persisteix i és justament això el que l’estat espanyol i tots els partits majoritaris no han acabat d’entendre o no volen acceptar. Ni una Espanya en procés de balcanització ni l’Europa dels estats poden seguir mirant cap a una altra banda més temps. Un replantejament a gran escala resulta imprescindible. Europa ha fet la vista grossa, sí, i s’ha quedat al marge, però ara, amb les ordres de detenció internacionals, li toca mullar-se d’alguna manera. I potser algun dels estats que acullen dirigents catalans dictaminarà quelcom que incomodarà l’estat espanyol... ja ho veurem.

En aquest sentit crec, cada cop més fermament, que aquesta Europa dels estats ha caducat de la mateixa manera que ho ha fet l’Espanya del 78. Els estats que la componen van formar-se sense tenir en compte les nacions tradicionals que existien al vell continent. Fixem-nos en el poble català, per exemple: present en 4 estats diferents. És per això que no m’agrada aquell concepte d’estat nació que s’atribueix als països europeus. Com es pot pensar que l’Espanya actual és una nació essent un puzle amb tantes peces i tan diferents? És obvi que no ho és. És per això que, lluny de no creure en un tipus d’unió, crec més en una Unió Europea de les regions per ser més respectuosa amb les nacions. De fet, des de les institucions europees ja es treballa intensament per crear sinergies en les zones transfrontereres com al País Basc, on s’ha creat una Euroregió amb infraestructures comunes pels bascos del nord i del sud, fet que esborra la vella frontera artificial del Tractat dels Pirineus.

Però tornem a la constitució espanyola que avui blinda i protegeix l’Estat. Ramon Cotarelo opina que és irreformable quant a la reestructuració territorial. I té raó: és el conjunt de la població espanyola que hauria de votar un nou encaix català i també una independència efectiva. Impossible de reformar-la, per tant. I és aquí on podem entendre com Espanya està fent un gir totalitari. No vol saber res de les pretensions del poble català del 2018 i es reivindica com a legítim estat democràtic europeu i poca cosa més.

No oblidem que els artífexs de la constitució sorgien de l’Espanya franquista. Per tant, les reminiscències d’aquella època negra van assegurar una carta magna prou restrictiva en el sentit que protegia la màxima una, grande y librein saecula saeculorum.

Per acabar, deixeu-me dir que fa un flac favor al sentiment de pertinença a l’Espanya actual, que un estafador de l’erari públic gaudeixi de llibertat mentre que persones que només van voler votar, se’ls acusi de rebel·lió i de sedició i acabin a la presó. L’Espanya actual comença a quedar-se enrere, efectivament.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte