Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

Espionatge i privacitat




Els darrers dies ha saltat la notícia de l’espionatge massiu als telèfons mòbils dels líders independentistes catalans. Una notícia que no per esperable deixa de ser sorprenent en el si de l’Europa dels drets i la democràcia en la qual vivim. Val a dir, tanmateix, que d’una manera o d’una altra tots som espiats totes les hores del dia. Ep, amb això no vull dir que justifiqui l’espionatge als independentistes, simplement exposo que més enllà de Pegasus vivim en un món en què la nostra privacitat no està gens garantida. 
I és que tots els fabricants de telèfons mòbils tenen accés als nostres terminals, i ho permetem o no en el moment de configurar el telèfon, al cap del dia generem una quantitat de dades i d’informació a la qual Apple, Samsung o qui sigui hi té accés. Hom pot pensar que per a ciutadans com nosaltres és impossible lluitar contra les grans multinacionals i impedir aquesta mala praxi sabent que, en el món d’avui, difícilment podem viure sense el nostre telèfon dit intel·ligent. I, tanmateix, hem d’acceptar-ho a la lleugera? 
Però l’espionatge, o l’ús de les nostres dades i de la nostra interacció amb els aparells que ens envolten en la nostra quotidianitat, va més enllà dels terminals en si. Les aplicacions o les xarxes socials que utilitzem també guarden i empren les nostres dades sense limitacions malgrat la transparència que ens vulguin vendre. I més encara, el nostre proveïdor d’internet pot veure les pàgines web que visitem, per exemple. A casa nostra, doncs, Andorra Telecom sap quines pàgines visita cada usurari i, per tant, pot conèixer els nostres gustos, interessos o també les nostres perversions més privades, per què no. 
On queda, doncs, la nostra privacitat? Segurament molt més lluny del que voldríem, i tinguem en compte que hi ha moltes d’aquestes males praxis que segurament no sabem. I l’altra pregunta és si és just que ens espiïn. És lícit que Andorra Telecom (i ho poso com a exemple) sàpiga a qui truco, quantes vegades, quines pàgines web visito, amb quina freqüència, etc.? Al meu entendre no és ni just ni necessari, i sobretot no és agradable saber que el gran germà està a l’aguait totes les hores del dia...
Però no només la tecnologia limita la nostra privacitat. Cada vegada més s’imposa la necessitat de compartir informació sensible sobre nosaltres mateixos per fer determinades coses. Per exemple, mostrar l’extracte de punts de la CASS per accedir a un lloguer. Fa uns cinc anys ens va tocar passar per l’aro i ho vam trobar exagerat, però ara realment no hi ha pràcticament ningú que no demani l’extracte per accedir a un contracte d’arrendament. I no només això, també s’està demanant altra documentació que depassa certs límits ètics, al meu entendre. És comprensible que el propietari d’un immoble vulgui blindar-se davant el risc d’impagament, segurament tots voldríem certeses abans de llogar una propietat, malgrat que potser la cosa està sortint de mare.
Però posem-nos en una altra situació: de la mateixa manera que un propietari demana els punts de la CASS, imaginem-nos per un moment que per accedir a una feina haguéssim de portar un extracte de l’historial del nostre navegador d’internet. Que en comptes d’anar amb el paperet de la CASS haguéssim d’anar amb el d’Andorra Telecom a esperar que l’empresari de torn no trobi res estrany al nostre historial... Ara mateix això ens pot semblar una exageració, però són dades, simplement, que algú té i recopila i el problema, com sempre, és l’ús que se’n fa, i qui en fa aquest ús. 
Ho vulguem o no, tots estem sent espiats. Alguns per motivacions polítiques, i tots per l’interès econòmic de les grans companyies que viuen i s’enriqueixen a partir de les nostres dades. I els estats, òbviament, per tenir-nos controlats. Si ens portem bé, a priori res del que fem ens ha de portar cap problema. Però, i si canvien les normes? I si un dia allò que ara no està mal vist passa a ser il·legal? Les nostres dades, tot el que hem fet a la xarxa pot servir per incriminar-nos... Realment, hem de tolerar ser espiats en contra de la nostra privacitat?

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte