Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere López

Pere López

President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

Estan les democràcies en perill? (i II)




Escrivia en la primera part (per anomenar-la d’alguna manera) d’aquesta petita reflexió al voltant de l’actual estat democràtic a escala mundial que el pessimisme global és el caldo de cultiu sobre el que es desenvolupen els actuals retrocessos socials i amb què s’estan edificant les desigualtats, els escapismes fiscals dels que més tenen, la pèrdua de poder adquisitiu de l’antiga classe mitjana o la pèrdua de pluralitat informativa; i que aquests retrocessos es van estenent també cap a la pèrdua de llibertats i drets.

Escrivia també com la inacció en determinats moments per part de grups de ciutadans els ha acabat perjudicant sobretot, i molt principalment a ells mateixos; i posava alguns exemples com els dels joves que es van abstenir en el referèndum del Brèxit, el dels afroamericans que no es van inscriure en el cens de les darreres presidencials americanes o altres que han esdevingut, amb el temps, fatals en tants llocs com ara en un territori amb el qual penso molts sentim empatia com és Veneçuela.

Per continuar amb la iniciada reflexió, si més no per aquest cop almenys, ja que em sembla que aquest és el veritable “debat dels nostres temps” i del qual no en podem defugir si no volem que un dia sigui ja massa tard, volia referir-me avui a les creixents similituds que molts pensadors i escriptors apunten entre el que va succeir amb posterioritat a la Gran Depressió de l’any 1929 i el que està passant també després de la gran crisi financera de l’any 2008.

Ambdues gegantesques crisis, definides d’altra banda com “estadísticament normals” des de l’ortodòxia més acadèmica, varen comportar una pèrdua de confiança molt important en els esquemes de valors i de benestar, sobretot el que s’havia anat construint durant els anys previs. Les respostes davant aquestes incerteses varen venir des de polítiques econòmiques d’austeritat equivocades, des de proteccionismes econòmics, amb divisió i desconfiança cap a l’exterior, l’aparició o la consolidació de forts nacionalismes, de forces i formes populistes de govern que van fonamentar el seu projecte polític en la lluita i l’atac contra els altres o els enemics i amb fortes divisions internacionals i enfrontaments; des d’un punt de vista econòmic. Totes aquestes reaccions no van provocar res més que patiment, desigualtats, pèrdues de llibertats i de drets. Fa uns anys fins i tot, es va arribar, també per altres factors, a una guerra mundial.

La lectura d’escriptors tan fascinants, brillants en la narració i clarividents com l’economista John Maynard Keynes o l’escriptor i biògraf Stefan Zweig aporta llum a tot el que va succeir en el període posterior a la Gran Depressió de l’any 1929. Escriu Zweig en la seva obra quasi biogràfica El món d’ahir que “obeint a una llei irrevocable, la història nega als contemporanis la possibilitat de conèixer en els seus inicis els grans moviments que determinen la seva època” com a primer paràgraf del capítol anomenat Incipit Hitler. Escriu el mestre Keynes a Liberalisme i laborisme que “el problema polític de la humanitat consisteix tan sols a poder combinar eficiència econòmica, justícia social i llibertat individual”.

Em permeto aconsellar-los també d’aproximar-se a un jove pensador que fa un seguit de reflexions interessants i molt ben exposades respecte al nostre paper per “salvar els règims democràtics” anomenat YaschaMounk (https://www.yaschamounk.com/). En un dels seus vídeos explica la metàfora exposada també per l’escriptor Amos Oz sobre si podem realment fer res avui en dia o si el curs dels fets és ja del tot inevitable; expliquen ambdós que si bé és cert que avui en dia existeix de nou un gran incendi de populisme, d’intolerància i d’hipocresia també és cert, alhora, que cada un de nosaltres tenim una cullereta de cafè (tea spoon) amb la qual podem agafar aigua per llençar-la a aquest foc. El foc és molt gran, és cert, i la cullereta és molt petita; però som molts els que tenim una cullereta.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte