Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de EAranda

Elena Aranda

Assessora literària

 

 

‘Estupidopies’: un esbós




Arribo a casa. Deixo les claus en un lloc tan atzarós del rebedor que ho lamentaré demà al matí quan surti amb presses. Obro l’armari dels vestits formals per desguarnir-me d’una jornada més on l’únic element distorsionador visible és al meu cap. Des que Kazuo Ishiguro va guanyar el Premi Nobel de Literatura, comparteixo la idèntica imprevisió en la cura del cabell. Ho faig amb la consciència il·lusa de creure que, amb aquest acte vanitós de copiar el seu aspecte, les engrunes del seu talent se’m podran encomanar.

Aviat hauré d’admetre que el Nobel potser em va gran. I ho hauré de fer abans que canviï l’any i la fixació dels nous propòsits de temporada m’enxampin desprevinguda. Rebaixo les meves expectatives –no pas la meva ambició– i assenyalo en la línia de l’horitzó del meu futur quin serà l’objectiu a assolir per al 2018: un Premi Ig Nobel de Literatura.

Els Ig Nobel són el revers paròdic dels Nobel. Uns premis alternatius convocats per la revista d’humor científic Annals of Improbable Research, que han arribat a la 27a edició i es presenten de manera que “primer et fan riure i després pensar”. Es dediquen a seleccionar investigacions en diferents àrees de la ciència i la recerca que semblen sorgides de les perspicaces ments dels guionistes dels Simpson.

En temps convulsos com els actuals, tan necessari és pensar com riure (d’un mateix, per començar). Així que abans que un excés de realitat no ens esborri el somriure, compartiré a tall d’inspiració per a futures candidatures o simple divertimento els sis guardons més hilarants que m’he trobat en la categoria de literatura, lingüística i similars:

2015: Mark Dingemanse, Francisco Torreira, i Nick J. Enfield, per descobrir que la paraula eh? (o equivalents) sembla que existeix en tots els idiomes humans; i per no estar molt segurs de per què.

2007: Juan Manuel Toro, Josep B. Trobalon i Núria Sebastián Gallés, de la Universitat de Barcelona, que van portar a terme un estudi que demostra que les rates de vegades no distingeixen entre el japonès i el neerlandès en enregistraments de persones que parlen aquestes dues llengües executats a l’inrevés.

2005: els empresaris de l’spam nigerià per distribuir històries curtes per correu electrònic.

2002: Vicki L. Silvers, de la Universitat de Nevada-Reno, i David S. Kreiner, de la Universitat de Missouri, pel seu colorit informe Els efectes d’un subratllat inadequat preexistent en la comprensió de la lectura.

1999: British Standards Institution, pel seu article de sis pàgines en què s’especifica la forma correcta de preparar una tassa de te.

1993: E. Topol, R. Califf, F. Van de Werf, P. W. Armstrong, i altres 972 coautors, per publicar un article d’investigació mèdica que té 100 vegades més autors que pàgines.

Tal com va definir una teoria de Homer Simpson el mateix Stephen Hawking: tot plegat unes divertides estupidopies.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte