Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Esvorancs del Pirineu
Esvorancs inicià el 1987 el periple literari de Joan Obiols per recordar a través d’una ficció en forma de viatge el que havia sigut i el que romania del vell Pirineu. Les seves estades i coneixences dels pobles i dels llogarrets, de la seva gent i famílies, de les vivències i records que romanien en els vells habitants constitueixen un pòsit col·lectiu que ha recollit en molt de temps i que ha plasmat en bona part de la seva ordenada obra literària, en aquest periple de país per totes les comarques del considerat Pirineu. El plany realista de la narració expressa aquelles darreres veus pairals que restaven en bona part de la muntanya.
De ben segur que el Joan i l’Artur Blasco són els més bons coneixedors de tot aquell Pirineu, avui perdut, que a finals dels setanta i principis dels vuitanta del segle XX els guardava els darrers testimonis de la seva moribunda cultura.
Passats els anys, veié la llum Viatge universal pel Pirineu, que nasqué com un projecte transversal de país, endegat per Editorial Andorra i Salòria Edicions amb un primer llibre dedicat a Andorra. La col·lecció ha continuat després amb les dues Cerdanyes, el nord del Ripollès, Berguedà i del Solsonès, i també de la Noguera, el que són la Baronia de Rialb i el Montsec. Ha prosseguit amb els dos Pallars, el Jussà i el Sobirà, i així continuar fins que acabarà amb un llibre dedicat a l’Alt Urgell, la seva comarca.
Viatge Universal pel Pirineu és una obra necessària per conèixer l’entorn, i sobretot, la seva gent, el que ha estat, el passat i el present, els arrelats de segles que marxaren a les capitals i a fer les Amèriques, els que han romàs al país, i els nouvinguts, que hi han trobat una finestra oberta al futur i amb possibilitats. 
Fa molts anys, al Col·legi Sant Ermengol, a la classe d’Institucions Andorranes i de Ciències Socials, la malaguanyada Maria Geli i el Pere Cavero s’esforçaven perquè els alumnes coneguéssim el nostre entorn més immediat, Andorra, les seves valls, la història i també la de tot el marc geogràfic comprès entre aquestes muntanyes que anomenem Pirineus. Va ser en una excursió a Castellbò i a l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu, a Bellestar, quan el Pere ens va presentar el seu amic i company de classe a la facultat, Joan Obiols, professor i director d’aquell estratègic centre d’ensenyament. El Joan i el Pere han estat educadors de primer ordre perquè els seus diferents alumnes de diversos centres i contrades coneguem i estimem el lloc on vivim. Convindria que aquesta feina continués perquè els estudiants siguin bons coneixedors del que significa Andorra i tot el Pirineu que la rodeja. Arrelar és també respectar el país i les seves gents. I com no, també futur i mirar cap a un horitzó d’esperança. Preneu-ne nota i apreneu a viure amb el Viatge Universal.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic