Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de RAreny

Rossend Areny

Mestre i exconseller lauredià

 

 

Eutanàsia, igualtat i Pròxima Centauri
Aquestes darreres setmanes, han sortit unes quantes notícies més enllà de l’univers de la pandèmia, que té el trist honor de captar tota o quasi tota l’atenció informativa, que m’han semblat d’allò més interessant. Tres són les que em van interpel·lar el suficient com per escriure un article.
La primera notícia informava de l’aprovació per part del congrés espanyol de la llei d’eutanàsia. Aquesta llei, que posicionarà Espanya en el sisè lloc dels països que permeten la mort voluntària, recolzarà jurídicament aquelles persones en plenes facultats que tinguin una malaltia greu o un patiment intolerable i que expressin la seva voluntat de morir. També els oferirà dignitat humana, afegeixo jo. PP i VOX parlaven de suïcidi assistit i de condemna a mort respectivament.

Als primers no els falta raó si ens aturem en el significat primer de les paraules. Es tracta exactament d’això, només que tindrà una empara jurídica que protegirà la persona en qüestió o a aquells qui l’ajudaran. Quant als segons… en fi, és igual. És evident que es tracta d’un tema delicat en el qual es barregen molts aspectes com la dignitat humana, el dret inalienable a viure o a morir, la visió teocentrista de la religió que diu que la vida i la mort dels homes està en mans de l’ésser suprem… i tothom pot i ha de dir la seva. Totes les visions són legítimes i necessàries, però algú ha de ser valent i legislar a favor de qui humanament reclama el dret de deixar d’existir i que considera que ningú pot decidir per ell un aspecte tan crucial de la seva vida com és la mort. Personalment aplaudeixo aquesta llei.

La segona notícia anunciava que el 2019 van arribar uns senyals intrigants d’un planeta que orbita al voltant de l’estrella més propera al nostre sistema solar, Pròxima Centauri. Una estrella que està només a quatre anys llum. Aquests senyals són ones de ràdio que, per entendre’ns, són el canal que agafen a falta de so a l’espai, ja que no hi ha aire per fer-lo viatjar. Va ser un senyal que va aparèixer un sol cop i no va tornar a repetir-se. I tenia una freqüència amb la qual no emeten els dispositius terrestres com els satèl·lits o les naus. La curiositat és que aquesta única aparició del senyal es va veure interrompuda, potser degut a la rotació del planeta emissor. Això confirmaria que provenia d’un planeta i no d’un estel o d’un altre cos celeste conegut. Segons un astrònom a qui entrevistaven, tots aquells elements que permetrien descartar, com sempre, que es tracti d’un senyal d’alguna forma de vida intel·ligent, no es reuneixen aquest cop i la investigació continuarà. El mateix astrònom assegurava, traient-li importància a aquest senyal, que mai es tracta de vida intel·ligent… fins que un dia sí que ho serà, afegia. Per donar un toc d’humor a la notícia, imagineu-vos que els habitants de Pròxima Centauri també estan rebent les nostres ones de ràdio o les imatges que enviem a l’espai diàriament. Com que es troben a 4 anys llum, es deuen estar assabentant ara mateix que un tal Donald Trump ha estat investit president. Estarem pendents dels informes que sortiran a la llum els pròxims mesos per part dels projectes que es dediquen a escoltar homenets verds com el Breakthrough Listen.

La tercera notícia alegrava  futurs pares, homes, espanyols que podran gaudir de setze setmanes de permís de paternitat. Una iniciativa que ajudarà a equiparar drets entre mares i pares. Es tracta d’un permís dels més igualitaris del món, ja que pare i mare gaudiran de setze setmanes cadascú, intransferibles i remunerades al cent per cent. Altres països no tenen permisos igual de generosos i llargs per a cadascun dels progenitors i, a més, no es tindrà en compte el tipus de família. Queden reconeguts doncs els matrimonis, les parelles de fet, i les parelles de mateix sexe. Un gran avenç, sens dubte, del país veí que el situa a l’avantguarda de la igualtat.

Sovint, i en aquests darrers temps també, s’ha intentat projectar una imatge retrògrada, arcaica i casposa de l’Estat espanyol per desprestigiar-lo i per qüestionar  la legitimitat de la seva existència. Però fixeu-vos que només en aquestes ratlles ja hi ha un o dos avenços indiscutibles en els quals, per exemple, Andorra no pot ni tan sols començar a somiar. Així, adonem-nos com no caldrà anar fins a Pròxima Centauri per veure com pot evolucionar una societat cap a una modernitat que ens faria éssers més realitzats i més dignes.

 

 

 

 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic