Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Eva
Un article signat per l’Andrés Luengo dimecres de la setmana passada ens informava sobre els orígens genètics de les restes corresponents a tres individus enterrats a la Feixa del Moro fa prop de 6.000 anys, poca broma. Ho hem sabut gràcies a una recerca publicada al Journal Ar-chaeological Science signada per la genetista Claudia Gomes i un total de quinze científics més, entre els quals es troba l’arqueòleg andorrà Gerard Remolins.
Els darrers anys s’està incorporant a la recerca arqueològica l’analítica d’ADN per determinar característiques genètiques de poblacions antigues. La revolució genètica ha arribat i ha vingut per quedar-se. L’estudi de la cultura material de molts assentaments prehistòrics haurà de recolzar-se amb la recerca genètica de les restes òssies per determinar aspectes tan importants com els orígens de les poblacions.
Un equip de recerca internacional va descobrir el 1974 a Etiòpia les restes d’un australopitec femella de poc més d’un metre d’alçada que va ser batejat pels seus descobridors amb el nom de Lucy en record de la cançó dels Beatles Lucy in the Sky with Diamonds perquè l’estaven escoltant en el jaciment. La Lucy, que compta amb més de 3 milions d’anys, ha sigut considerada durant força temps com la mare de la humanitat, com l’Eva de tot plegats.
Més enllà del llibre del Gènesi, avui podem trobar la nostra Eva després de fer-nos un estudi en un laboratori especialitzat que determinarà la nostra filiació genètica. Ens dirà si tenim avantpassats remots del Caucas, Anatòlia, la Xina o de qui sap on. D’aquesta manera podem saber d’on provenim i quins són els nostres orígens.
Qualsevol persona pot buscar també la seva Eva a través de la documentació, sempre que sigui possible i els arxius s’hagin conservat gràcies al descuit d’algun milicià anarquista. Es tracta de buscar la mare de totes les mares. M’explico: la mare de la mare, de la mare, de la mare... i així anar pujant.
Si fem una petita recerca tafanera per la Viquipèdia ens podríem arribar a sorprendre si busquéssim l’origen de moltes mares de reis i nobles. Les seves Eva. Sense anar més lluny, l’emèrit rei d’Espanya té la seva Eva en una regió de Polònia. En canvi, la seva muller, Sofia de Grècia, i el seu fill, l’actual rei, comparteixen Eva amb el seu pare, Don Joan de Borbó, i també amb la famosa reina Victòria del Regne Unit. Tafanejant, podem constatar que la reina Sofia prové per part materna de la família reial de Prússia i de la més alta noblesa alemanya. La reina Sofia, els seus fills, el seu sogre i la reina Victòria, a part dels orígens materns germànics, són descendents de Caterina de Foix, Elionor de Navarra, Elionor de Castella, de les nobles castellanes Lara i Haro, de Constança de Bearn, de Garsenda de Provença, i així fins al segle XI, on trobem una enigmàtica Matilde d’origen desconegut, la seva Eva, la mare de totes les seves mares.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic