Trobar al supermercat, de forma àgil i ràpida, els productes que estan a punt de caducar o que tenen propera la data de consum preferent permet lluitar contra el malbaratament alimentari i a més alleugerir la càrrega econòmica de les famílies. Amb aquest doble objectiu el Govern ha aprovat un text reglamentari per establir els criteris mínims que han de complir aquests espais als supermercats per homogeneïtzar-los i facilitar que els clients els coneguin.
D’aquesta manera, els grans supermercats, considerats productors singulars de residus (més de 1.200 metres alimentari en planta) hauran de disposar de forma obligatòria d’espais específics centralitzats o diferenciats on hauran de posar de forma promocional els productes amb data de consum preferent o data de caducitat propera en funció de les seves característiques. Aquest espais hauran de tenir una imatge gràfica comuna, definida pel Govern.
La iniciativa respon al desplegament normatiu de la Llei d’economia circular, que el Consell General va aprovar per unanimitat al juny de l’any passat. Aquesta és una palanca més de les que el Ministeri que tinc l’honor d’encapçalar està impulsant per lluitar de forma enèrgica i decidida contra el malbaratament alimentari per tal d’assolir l’objectiu de reducció del 50% del desaprofitament alimentari d’ara fins al 2030. Un objectiu ambiciós i que solament podrem assolir amb la implicació de tots els actors de la cadena, des dels distribuïdors fins als consumidors finals.
Amb aquesta voluntat, el Govern també posa a disposició d’empreses i associacions ajudes per fomentar l’economia circular. En la primera edició dels ajuts ja es va aprovar la promoció d’aplicacions o pàgines web per reduir el malbaratament alimentari als supermercats i al sector de la restauració.
És imprescindible impulsar accions concretes que tinguin un impacte directe sobre el dia a dia de la ciutadania. Per aquest motiu hem presentat la iniciativa aquesta setmana, ja que avui 29 de setembre és el Dia internacional de conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament alimentari, reconegut per l’Assemblea General de les Nacions Unides a proposta d’Andorra i San Marino. La commemoració ens permet, per una banda, promoure la seguretat alimentària, i per l’altra, impulsar mesures i activitats que augmentin la conscienciació sobre la importància d’aquest problema i les solucions que es poden trobar en tots els àmbits per contribuir al desenvolupament sostenible.
L’educació sostenible en les edats primerenques és imprescindible per inculcar als més joves hàbits de consum sostenible. És per aquest motiu que donarem un nou impuls al projecte d’Escola verda amb la creació de grups treball perquè les escoles puguin treballar directament sobre temàtiques amb un interès especial i directe sobre el consum responsable, com són la sensibilització sobre la prevenció del malbaratament alimentari i sobre la reducció de productes de plàstic d’un sol ús, amb l’objectiu d’implicar tota la comunitat educativa en aquestes matèries.
També cal tenir en compte que l’establiment de sistemes de consum més sostenibles ens permet avançar en la lluita contra el canvi climàtic. El sistema alimentari actual és responsable del 8-10% de totes les emissions d’efecte d’hivernacle que es generen al món. És per aquest motiu que a Andorra apostem de forma clara per una ramaderia extensiva, que generi la pressió més baixa possible en aquest àmbit i produeixi aliments sota el segell de qualitat i proximitat.
És per tots aquests motius que és necessari seguir fent passos decidits des de l’Administració per reduir el malbaratament alimentari i fomentar un sistema alimentari sostenible i responsable amb l’entorn natural. Una causa que el sector públic ha de fomentar, però que ha d’anar de la mà del sector privat i també de tota la ciutadania per assolir els objectius globals que ens hem marcat.