Hi ha camins sense sortida, llargs, curts, rectes, amb revolts, de ciment, de terra. En fi, podem fer la descripció de la via amb tots els detalls del món, si és que volem que la cosa doni de si. De la mateixa manera, hi ha exclusives, o fotos de reunions, sense sortida també. De què serveix dir que tens una exclusiva si no expliques ni mica ni molla de què va? Es pot interpretar que t’importa només el clic pel clic, cridar l’atenció com sigui o ves a saber què –som un misteri persones i corporacions–. L’incomprensible per a mi, de vocació periodística primerenca però d’execució redactora tardana, és tenir l’exclusiva d’un text del qual s’ha parlat 20.000 vegades i del qual s’ha dit unes altres 20.000 que s’havia de comunicar i no es feia, i no explicar res més enllà de les mides que té en nombre de pàgines. Una oportunitat desaprofitada que la tal exclusiva aporti una informació de profit als lectors. I no, no, no es tracta de traure-li mèrit a l’obtenció de l’exclusiva, que d’altra banda és una filtració volguda i consentida, és simplement enveja sana de pensar que –no pas jo, que segons la matèria potser no la sé ni tractar– però sí que algun altre company n’hauria fet bon ús. I de fet ho fem avui encara que no sigui en exclusiva.

I què dir-ne dels autors? Dels qui gelosament han volgut guardar el secret que volia ser el millor custodiat, no de la corona, no pertoca, sinó del coprincipat? Doncs mira, que ja els està bé. Per què n’han hagut de fer tan de misteri? Per què els ha costat tant de comunicar? Per què tanta por?

I dels filtradors? Déu-me’n guard ni gosar dir una paraula displicent. No és a mi que em toca ficar-me amb figures segurament il·lustres de la història contemporània d’aquest país, d’altra banda, tan exclusiu.