Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de EAranda

Elena Aranda

Assessora literària

 

 

Feminisme




Demà compraré un marc perquè es distingeixi com es mereix la paraula de l’any 2017: Feminisme. Segons el diccionari en línia Merriam-Webster, el terme ha rebut un 70% més de consultes que en anys anteriors. Aquesta recerca activa va arribar al seu punt d’eclosió el 21 de gener, amb la Marxa de les Dones a Washington, que va tenir el seu eco reivindicatiu a multitud de ciutats del món on es van congregar dos milions i mig de manifestants. Reconeguem-ho, una de les grans fites (involuntàries) que la història atribuirà paradoxalment a Donald Trump és la seva contribució a l’enfortiment del moviment i pensament feminista. Igual de decisiva ha estat la campanya #MeToo (Jo també), viralitzada a les xarxes socials per trencar el silenci al voltant de l’assetjament sexual, arran de les denúncies presentades contra el productor de Hollywood Harvey Weinstein. Conseqüentment, la revista Time ha elegit com a “persona de l’any” del 2017 les dones i homes que van trencar aquest silenci “davant dels abusos sexuals que es cometen en diverses esferes, especialment en la de l’entreteniment, però també en la política, el periodisme, el món empresarial i els esports”.

A casa, el Nadal ens ha regalat el llibre Contes de bona nit per a nenes rebels, d’Elena Favilli i Francesca Cavallo. Són un centenar d’històries de dones “extraordinàries” que hem estat llegint amb atenció admirativa i un cert descoratjament pel desconeixement de molts dels noms propis que figuren en aquest recull biogràfic: la matemàtica Ana Lovelace, la inventora Ann Makosinski, les conegudes com les Cholitas Escaladoras, la partisana Claudia Ruggerini, l’alumna de primària Coy Mathis, l’activista Manal Al-Shafir, l’arqueòloga Maria Reiche, la trombonista Melba Liston, l’espia Nancy Wake, la rapera Sonita Alizadeh... I n’hi ha unes quantes més.

“És com aquella vegada que et vas emprenyar amb un diari”. La meva filla se’n recordava, de la meva indignació amb la portada d’El País del 20 d’agost de 2016, que destacava, amb una foto de grans dimensions i dramatisme èpic, la pèrdua de les possibilitats de l’or olímpic de la selecció espanyola de bàsquet masculí als Jocs de Rio. I, relegat a la marginalitat d’un requadre inferior, el molt treballat i meritori or de Carolina Marin en la disciplina de bàdminton; “Ara ho entenc, mama”.

El greuge comparatiu és tan indiscutible que no necessita explicacions complementàries. La portada, la conservo encara. La guardaré ben doblegada entre les pàgines d’aquest llibre o emmarcada com es mereix al costat de la preciosa dedicatòria introductòria, que no em canso de rellegir: “A les nenes rebels del món: somieu en gran. Aspireu a més. Lluiteu amb fermesa. I, en cas de dubte, recordeu: vosaltres teniu raó”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte