Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de crico

Cristina Rico

Número 6 de la llista nacional de Liberals

 

 

Feminisme Liberal




A la Trobada Empresarial realitzada en el marc de la Cimera Iberoamericana es van programar dues taules rodones per parlar d’igualtat. Els ponents, homes i dones, van explicar diferents experiències que havien desenvolupat per aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones en entorns empresarials. Altres participants van compartir la seva experiència personal, com a confirmació que sí que es pot conciliar una vida professional d’èxit amb assolir la realització en l’àmbit personal i familiar. Els seus testimonis haurien de servir, sense cap mena de dubte, als més de mil cinc-cents empresaris acreditats, com a font d’inspiració per a trobar solucions a les injustícies que provoca la desigualtat per motius de gènere en l’entorn laboral.
Fins aquí es podia preveure el guió, però em va sorprendre que la majoria dels participants van començar a exposar que potser el que més calia era deixar de parlar de bones intencions i passar als fets. Alguns consideraven que qüestionar aspectes com el repartiment equitatiu de les tasques domèstiques i la cura dels fills suposava d’una forma implícita donar peu a pensar que existia alguna altra opció i que potser calia deixar de parlar del que s’hauria de fer i passar a actuar, concretant mesures i obligacions per les empreses. Em sembla una bona reflexió, perquè potser volem tant la igualtat que si no deixem de qüestionar-nos què s’ha de fe per aconseguir-la, podem acabar transmetent la idea que és quelcom difícil d’assolir, o el que encara és més perillós, que és opcional o voluntari.
Segons l’informe Global del Fòrum Econòmic Mundial, es necessitarà 132 anys per tancar la bretxa salarial de gènere, i a Europa concretament, uns 60. Això ens indica la magnitud de la diferència salarial que existeix actualment entre homes i dones i que segons els experts, va créixer durant la crisi provocada per la pandèmia, perquè en general, el treball de les dones és més precari i vulnerable i són les primeres que pateixen en moments de crisis. Cal recordar, que la bretxa salarial és només un aspecte que forma part de la discriminació per motiu de gènere, però existeixen molts altres reptes en els quals encara queda un llarg camí a recórrer per assolir la igualtat.
Per una altra banda, els experts van coincidir en el fet que les empreses que assoleixen la paritat milloren els seus resultats econòmics. Això està demostrat i en qualsevol equip de treball on hi ha pluralitat els resultats que s’obtenen són millors perquè millorar el clima de treball, la creativitat, l’empatia o l’organització s’acaba reflectint en el compte de resultats de les empreses. Davant d’aquesta situació, ens podríem preguntar per què la igualtat ha de ser obligatòria per llei, si s’ha evidenciat que millora el rendiment de les organitzacions. Probablement, la resposta és que venim d’una situació històrica on la desigualtat estava assumida, acceptada i també cronificada.
Com expressaven els ponents de la Trobada Empresarial Iberoamericana, una vegada que està clar el que s’ha de fer i que s’ha de passar a l’acció, és imprescindible dotar de recursos a l’Administració pública perquè, sense més dilació, pugui fer front al cost què suposen les accions i els canvis necessaris per avançar cap a la igualtat.
Incrementar els recursos humans i materials de l’Àrea de polítiques d’igualtat és una forma efectiva de millorar la igualtat com també ho és dotar de més recursos al Servei integral de la dona perquè permetrà oferir més serveis.
També és una mesura efectiva l’acumulació de la baixa per maternitat i paternitat en el cas de famílies monoparentals formades per dones sense custòdia compartida, perquè donarà un suport necessari a les dones que es trobin en aquesta situació.
La igualtat és un dret, però també una obligació legal, i per això s’ha de dotar l’Administració dels recursos necessaris perquè la igualtat no es quedi en una declaració de bones intencions, amb llenguatge inclusió, presència de moltes dones a les llistes i programes que recullen la igualtat de gènere de forma transversal sense especificar que és el que faran.
És evident que quan es té la voluntat política d’aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones, s’ha de ser conseqüent i s’han de destinar recursos perquè només així estarem més a prop d’aconseguir-la, i hauria de ser clarificador que aquest compromís es recollís als programes electorals dels partits polítics.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte