Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Festivitat de Meritxell del 1930
Charles Romeu, veguer francès a Andorra del 1887 al 1933, va ser un dels privilegiats assistents a la coronació que enguany ha celebrat el seu centenari, però avui us parlaré del Dia de Meritxell del 1930. En una missiva enviada al delegat permanent a Perpinyà, Romeu explica que el pelegrinatge al santuari de Meritxell ha tingut una afluència extraordinària d’estrangers vinguts de tots els punts de Catalunya, des de l’Empordà, Barcelona i Lleida. Aquest èxit inesperat de la festa nacional d’Andorra l’atribueix als treballs de carretera que han obert l’accés cap a Andorra a l’automobilisme i també recalca que l’obertura de l’Hotel de France ha ofert als turistes una estada d’allò més confortable. 
Destaca la iniciativa de la Societat de residents andorrans a Barcelona que ha obsequiat, en aquest dia tan assenyalat, una bandera al Consell General. El síndic general, Roc Pallarès, l’ha rebuda de Jacint Martisella, president de la Societat, i ha estat beneïda a l’ofici celebrat a la capella de l’ermita. El diari La Vanguardia ens explica que la festa religiosa ha estat brillantíssima i el sermó a càrrec de reverend d’Andorra, que va glossar els miracles de la verge. Després de la benedicció, Martisella va declamar un sentit discurs així com d’altres autoritats, com ara el Sr. Guanyabens en representació de la Diputació de Barcelona. En acabar, varen ser convidats a un banquet a l’Hotel Oros d’Encamp.
La presència de membres de l’entitat protectora d’Ensenyança catalana serà important atès que se celebrarà amb gran solemnitat la inauguració de la biblioteca amb 2.000 llibres aproximadament que han dipositat a l’antiga sala d’escola de la Casa de la Vall. El president de la Protectora farà un discurs brillant, segons La Vanguardia, i li contestarà en nom del Consell General, en Benito Mas, conseller i propietari de l’Hotel Oros, el qual expressarà “su reconocimiento a la prueba de amor que han manifestado sus hermanos catalanes al llevarlos lo que representa una biblioteca, base fundamental del resurgimiento de un país.”
El govern espanyol no veu amb gaire bons ulls aquesta efusió, que més aviat revesteix, al seu parer, de caràcter catalanista i ha pres les mesures per atenuar el seu impacte. Només els viatgers amb un passaport vàlid han estat autoritzats a entrar a Andorra. Charles Romeu explica que aquesta decisió ha fet que centenars de persones hagin estat reenviades cap a Espanya.
En una carta del 21 de setembre, el veguer envia al delegat una còpia de l’article publicat a La Vanguardia relatant tan insigne jornada i li demana que es fixi en les fotografies. Li fa remarcar que la societat de residents andorrans a Barcelona ha fet alguns canvis a la bandera, on figuren els pals de Catalunya reservant així sobre les armes andorranes un quarter de caràcter purament espanyol tot i que als segells oficials hi figuren un quarter episcopal i un quarter exclusivament francès. 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic