Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Jordi Cinca Mateos

Jordi Cinca Mateos

Soci GiraffeStrategy

 

 

FinTech i concentració bancària




La tornada de vacances ha sacsejat el sector bancari amb l’anunci de la fusió entre CaixaBanc i Bankia. Una notícia, en aquesta o altres versions, esperada i que donarà pas a altres operacions de concentració tant en l’àmbit espanyol com europeu. Un camí iniciat ja fa anys, i ara accelerat i gairebé imposat per la creixent regulació bancària, especialment en la gestió de riscos i capital mínim exigit, per uns tipus d’interès persistentment sota mínims i per una creixent morositat que acompanya les diferents crisis que vivim des de l’any 2008.
En aquest escenari els bancs necessiten guanyar rendibilitat i opten per la fórmula més ràpida per millorar l’eficiència: comprar o sumar volum de negoci i actius gestionats, i reduir costos estructurals i operatius gràcies a les sinergies que genera la fusió o compra. De manual i lògic. 
Els darrers anys, a mesura que s’han multiplicat les operacions de concentració i reduït el nombre de bancs, han aparegut amb força noves entitats financeres de tall radicalment diferent, les anomenades FinTech. Empreses que recolzant-se en la tecnologia ofereixen serveis financers especialitzats en formats innovadors a preus molt competitius. Tenen vocació de nínxol, es tracta de repensar serveis concrets aprimant l’estructura per prestar-los i reduint la càrrega i complexitat administrativa. Són entitats que basen una part de la seva proposta de servei a donar agilitat i autonomia al client. 
Molts veuen en les FinTech una resposta a la concentració del sector, una alternativa als bancs tradicionals i una escletxa a una regulació molt rígida, generadora de costos i que es veu com un fre a la innovació en el sector financer. Possiblement sigui així. Però crec que, a mesura que passi el temps, seran les mateixes grans corporacions a les quals es vol trobar alternativa les que impulsaran definitivament les FinTech.
La tecnologia i les noves generacions estan propiciant la configuració d’un nou model de relació entre els prestadors de serveis financers i els seus clients. Cada cop quedarà més lluny el client captiu d’una sola entitat al qual se li gestiona i inverteix els estalvis, se li finança l’habitatge i el consum, se li proveeixen mitjans de pagament i se li presta serveis d’empresa. El client cada cop tindrà més propensió a contractar cada servei o producte a qui li ofereixi més especialització, més flexibilitat, autonomia i millor preu. L’aparició d’eines que permeten agregar i consolidar serveis i productes de diferents entitats ho facilitarà, i així ho estan entenent molts bancs tradicionals que volen mantenir el vincle i coneixement del seu client prestant el servei d’agregador. 
Els mateixos grans bancs, que impulsen operacions de concentració buscant desesperadament reduir costos i guanyar rendibilitat, són conscients que les concentracions encara tenen recorregut, però  tenen un límit. Per això han i estan invertint en el desenvolupament de les FinTech. Saben que quan el mercat i el client estiguin prou madurs podran millorar significativament l’eficiència desplaçant una part de la seva activitat a entitats satèl·lit especialitzades, amb estructures reduïdes i menys exigències reguladores. En definitiva, no tinc cap dubte que l’evolució dels serveis bancaris vindrà de les FinTech, però tampoc dubto que moltes acabaran controlades per les grans corporacions i bancs fins ara tradicionals.
Quan s’acceleren les operacions de concentració a Europa també revifen les preguntes sobre la plaça financera andorrana. Respondre sòlidament requeriria un altre article. En tot cas tres idees. La primera: les raons que porten els bancs d’altres països a concentrar-se també es donen a Andorra, i guanyar volum i reduir costos també ajudaria a fer-hi front. La segona: l’estructura accionarial dels bancs d’Andorra i la seva dimensió no permeten –i potser no calen– solucions mimètiques. La tercera: hi hagi o no concentració cal garantir un servei universal, de qualitat i competitiu, i per fer-ho serà fonamental que els serveis evolucionin en el sentit que propicien les FinTech. 
Les places financeres internacionals més reconegudes i els seus reguladors fa temps que, conscients del creixent pes de les FinTech, articulen mecanismes per integrar i regular les activitats d’aquestes entitats. Andorra també ho haurà de fer per potenciar la plaça i no quedar descavalcada, i sobretot per impulsar la innovació, donar seguretat als inversors en el sector i protegir els clients. 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte