Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Fonda Hostet-Hotel Bonell (II)




En uns temps on les ganes de modernitat i progrés s’estenien per les valls andorranes, les noves generacions empenyien amb força. En Jaume Bonell Gené (1901-1984) i Maria Casal Pons (1909-1981) van agafar el relleu de la fonda Hostet.
En Jaume va tenir la idea de construir una central elèctrica per a la fonda atès que a Soldeu no hi arribava la llum de Fhasa. La central estava ubicada vora del riu i, quan s’embussava amb fulles que baixaven pel riu, calia netejar-ne l’accés. En Jaume, que també tractava bestiar com el seu pare, viatjava molt –fins i tot havia anat a Holanda i Alemanya– i aquest fet li permetia estar al dia dels avenços moderns que encara no havien arribat a Andorra.

L’any 1936, va reformar la fonda. Una de les innovacions més importants va ser la instal·lació d’una de les primeres sales de bany, amb banyera i dutxa, que hi va haver a Andorra. Era tant la novetat que fins i tot venien a veure-la famílies benestants d’altres parròquies que volien instal·lar-ne una a casa seva. També van ser pioners a posar calefacció central, de la casa Mingrat de Barcelona, que funcionava amb carbó. Va ser en aquella època quan van pintar l’hotel d’un color vermellós i el van batejar amb el nom d’Hotel Bonell.

A Pequenos mundos e velhas civilizaçoes, Ferreira de Castro narra un viatge efectuat el 1937 a Andorra i, més precisament, a Soldeu. De l’hotel, en diu que és una casa hospitalària i tranquil·la. Per a l’autor, la fonda evoca en cada indret el pas –en temps passats– de vells contrabandistes que arribaven de nit, després d’amagar lluny els seus fardells i que arribaven congelats, a la recerca d’una mica de foc i d’alcohol. Ara, però, ja il·luminat amb electricitat l’hotel és menys suggestiu i, amb l’obertura de la carretera cap a França, els contrabandistes busquen camins menys freqüentats.

 El 1941, la família Bonell va anar a viure a Mollerussa, on tenien una finca a més d’un magatzem de fustes i només pujaven a Soldeu per obrir l’hotel durant els mesos d’estiu. En aquella època tenien com a clients famílies de l’alta burgesia catalana com els Juncadella-Salisachs, Borés, Ferrer Vidal i Vidal Quadras, entre altres. Amants de la natura i de la vida senzilla, aquestes famílies pujaven a Soldeu amb un petit autocar llogat a Barcelona tot i tenir cotxes i xofers. Durant la seva estada es veien deslliurats de les obligacions i etiqueta als quals estaven subjectes la resta de l’any. Fe d’això són les nombroses exclamacions de satisfacció d’aquests clients.

Una anècdota curiosa d’aquells temps incerts és la d’algunes parelles d’Andorra, acabades de casar, que anaven a passar la lluna de mel a Soldeu i s’hostatjaven a Ca l’Hostet. La situació als països veïns no afavoria la voluntat de viatjar fora de les nostres contrades i aquestes parelles s’hi estaven quatre o cinc dies i després tornaven cap a la seva parròquia.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte