Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Futbol
El candidat a la presidència del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta Estruch, ha recollit un total de 10.257 signatures que l’han convertit en qui ha recollit més avals, molt per davant dels seus competidors. Un bon grapat de socis del país han bolcat el seu suport a l’oficina que la candidatura ha obert al carrer Prat de la Creu de la capital. L’afició andorrana al Barcelona es fon en la història de la pràctica del futbol a les nostres valls. De fet, és el club de fora d’Andorra que ha comptat tradicionalment amb més seguidors i associats. Les penyes barcelonistes i les estades del primer equip als anys 80 al recentment inaugurat Estadi Comunal d’Andorra la Vella, en són una clara mostra. Molts dels que ara som uns veterans seguidors del futbol vam gaudir de la presència als nostres carrers dels nostres ídols futbolístics.
La situació epidèmica que vivim ha convertit de nou l’afició al futbol en una més que necessària distracció, en tota una dosi mèdica que per un moment ens treu del capficament general que patim. Alguns, emulant Karl Marx, diran que el futbol també és l’oci del poble. A altra gent l’afició també els pot servir per canalitzar l’actual frustració. Per altres és tota una manera de viure, de canalitzar la pròpia existència. De fet, les grades també han servit a molts països per enquadrar la gent ideològicament. El futbol més que mai s’ha convertit avui en un pur article de consum.
La pràctica i afició d’aquest gran fenomen de masses a casa nostra va començar oficialment el 1942 amb la fundació del Futbol Club Andorra. Aquesta és la data que remarca la web de l’entitat, que durant molts anys ha representat el Principat fora de les nostres fronteres. Amb l’amic Joaquim Valera portem una colla de dies indagant sobre la gènesi d’aquest esport al país. Creiem que la seva pràctica es va introduir anys abans, possiblement coincidint amb les obres de Fhasa i el desvetllament al Principat de la classe política dels joves que reclamaven el sufragi universal. És només una remota suposició. La joventut com a etapa vital en el sentit social neix amb força a finals del segle XIX i políticament es referma a principis del segle XX. Molt possiblement la pràctica es generalitzà per influència dels clubs esportius de poblacions catalanes veïnes. Organyà va fundar el seu club del futbol el 1918 i la Seu d’Urgell va veure el 1920 com naixia el Football Club Balira. Anys abans, els enginyers europeus de la construcció del pantà de Sant Antoni portaren el 1911 la pràctica d’aquest esport a Tremp, amb la fundació del club el 1914. L’equip de la Pobla de Segur es va fundar el 1919.
L’arribada del futbol al país es tradueix també amb la pràctica d’un esport d’equip que ha conjugat també amb el mateix progrés econòmic i social d’Andorra.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic