Continuem amb el viatge per assistir al nomenament del nou jutge d’apel·lacions. La premsa de l’època ens explica que el veguer francès, Charles Romeu, baixa a les Valls d’Andorra dues o tres vegades l’any per celebrar l’assemblea de Corts. Aquesta vegada, la sessió criminal coincidirà amb la presa de possessió del senyor Germain Sicard. Ens comenten que la caravana oficial va partir de Prades el dijous al matí. Romeu va fer onejar sobre la porta de casa seva la tricolor andorrana. Emprèn la ruta amb Sicard i tres turistes: el senyor Chomereau-Lamotte, tresorer general del departament, i dos col·legues de L’Illustration i Le Petit Journal, els senyors Burnand i Cornély.

El ferrocarril no va més enllà de Prades. La caravana es dirigeix directament a la frontera en una berlina de tres cavalls i dormen a la Guingueta, entrant el divendres en territori espanyol. A l’altura de Bellver, la carretera es fa intransitable per als cotxes, per la qual cosa els viatgers munten les mules i es dirigeixen a la Seu d’Urgell, on saludaran dissabte el copríncep, Monsenyor Casañas, que comparteix el protectorat de les Valls amb el govern francès. Una vegada fet el tràmit, el diumenge, la caravana partirà –sempre en mules– cap a Andorra la Vella, on arribaran cap al vespre. Està previst que Romeu i Sicard es quedin a Andorra fins al divendres i tornaran cap a casa per l’Arieja passant per Acs-del-Termes.

Abans que ens endinsem en el cerimonial del nomenament de Sicard, se’ns explica que el Consell de les Valls haurà de deliberar durant l’estada dels magistrats sobre alguns afers interessants com la instal·lació d’una comunicació telegràfica amb França. I això sí que serà un gran tema! Fa deu anys el telègraf feia por als andorrans. El general Jung, a qui havien encarregat la missió a Andorra, va creure que podria, militarment i sense consultació prèvia, fer plantar els primers pals de comunicació. Tan aviat va girar l’esquena, tots els pals van ser tombats. Avui són els andorrans qui ho reclamen. I ho tindran! També és voluntat del Govern francès que la seva llengua es parli a tot Andorra. Dos joves andorrans s’han instal·lat a L’École normale primaire de Perpinyà. Charles Romeu anunciarà al Consell General que s’ha acordat dues beques a dues joves andorranes que seran enviades a L’École normale de noies de Besiers. A la premsa es diu que els andorrans s’estan civilitzant. Prova d’això és que han obtingut una recompensa a l’Exposició Universal de 1889, on havien enviat mostres dels seus minerals. Una bonica medalla de bronze i un diploma que el veguer Charles Romeu els porta i que seran entregats solemnement durant la recepció a Sicard.