Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Joan Lluís Ayala

Joan-Lluís Ayala

Historiador

 

 

Gossos
La meva relació amb el món caní és ambivalent, ja que per una banda els tinc l’estima com a éssers animals i, especialment, pel que representen a la vida de moltes persones des de diferents vessants. Al llarg de la història els gossos han estat integrats dins el context social de diverses cultures. Com a exemple, els egipcis els tenien com a mascotes i com a símbol religiós. Així mateix, els podem contemplar en diverses representacions pictòriques icòniques d’art com per exemple a l’obra de Tiziano del retrat de l’Emperador Carles V amb un gos com a ideal de fidelitat, així com en quadres de retrats de família o a les escenes de caça de la pintura anglesa. Dins les nostres contrades com a guia dels ramats i vigilància de les cases en denoten el seu rol rellevant. I nogensmenys transcendent la seva tasca en els rescats o funcions de recerca dels cossos especials.
Des de la proximitat de familiars i amics, els quals han triat gossos com a companys de viatge de la seva existència terrenal copso les satisfaccions i caliu que els retornen. Però personalment, des de xic, els he tingut recel –segurament és por– potser a causa d’alguna reminiscència de vida anterior. Avui dia, sempre que me’n creuo algun a la vora no acabo d’estar tranquil i potser és la causa perquè m’ensumen la fluixesa. Per aquesta raó soc especialment sensible a no apropar-m’hi, i el temor s’incrementa exponencialment segons quina sigui la mida o raça. Especialment em passa quan passejo o corro pel rec del Solà, el camí ral de la Massana o les Pardines. Uns indrets que ajuden a desconnectar i gaudir de la natura a tocar de l’urbs i que cada vegada són més transitats: caminants sols o en companyia, famílies amb infants, bicicletes i els peluts.
Pel que fa als gossos, cal dir que molts amos els porten lligats, d’altres no, però els tenen arramblats, i alguns els deixen barra lliure. Em sap greu perquè entenc la necessitat que poden tenir, però en diverses ocasions demano que si us plau l’agafin o el lliguin per poder passar. Moltes vegades hi ha comprensió encara que amb la mirada pugui semblar que denoti certa resignació, però també sento el fil musical “no fa res” o dir-me que “enlloc ho posa”. Per aquesta raó hom intenta evitar els desgast de discutir tot i que la intuïció em deia que tard o d’hora succeiria alguna cosa.
I la profecia es va complir en un moment d’infortuni en traça urbana, on la coincidència còsmica de factors va propiciar que l’animal focalitzés el seu instint sobre mi. Sortosament, no hi va haver mossegada i tan sols va quedar registre en forma de segell d’un blau al maluc. Gràcies que l’amo del gos el portava lligat va poder evitar la consumació de l’atac. El propietari no se’n sabia avenir i estava tant o més espantat que un servidor, ja que passats uns minuts em va comentar que era la primera vegada que succeïa. Cal dir que el seu comportament va ser exemplar i òbviament jo no volia buscar les tres potes, en aquest cas al gos...
La reflexió posterior en l’atestat compartit va ser què hauria passat si no l’hagués pogut contenir per no portar-lo lligat tal com implícitament em va reconèixer que a voltes feia als camins abans esmentats o si el cop l’hagués rebut un infant. Perquè més enllà de l’aparent seguretat, l’instint animal fa imprevisible reaccions que serien difícils de controlar, i més quan hi ha volum de persones en traces de camins estrets i/o transitats. Per això no es pot relativitzar el perill, i sense voler estigmatitzar cap col·lectiu penso que cal ser acurat i malauradament –o venturosament– les normatives deuen tenir el seu sentit i cal tenir present que la convivència en alguns moments comporta que en certes situacions s’hagin d’extremar les precaucions malgrat que hi hagi la sensació de control. Perquè mai passa res, fins que passa...

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic