Què és la governança? D’entrada, és una paraula que el corrector ortogràfic del meu ordinador no reconeix. Mal senyal... La governança és una manera de governar. Un model que es fonamenta en la interrelació dels organismes encarregats de la direcció política d’un territori amb la societat civil, per donar poder, autoritat i influència a la societat sobre les decisions que afecten la vida pública.

La governança, quan s’aplica com caldria, és la repera! Ho és perquè els ciutadans poden dir-hi la seva en qualsevol qüestió que toca, de prop o de lluny, a la vida pública. Ho és perquè desapareix o es dilueix aquell sentiment de no sentir-se representat per les institucions. Ho és perquè ja no es pot utilitzar aquell sistema pervers de govern que consisteix a oposar el ciutadà a l’Estat. I, si s’aplica bé, porta implícit el fet que ha de ser participativa. Es a dir, que tothom ha de poder opinar de forma senzilla i vinculant.

A casa nostra tenim una miqueta d’experiència en processos participatius. Ho hem utilitzat en alguna estratègia sectorial, alguna enquesta i també per poder decidir sobre el destí del 0,05 % del pressupost de l’Estat. Ah! I vam fer un referèndum fa 25 anys. Poc més.

La governança és un dels pilars indispensables perquè els nostres sistemes de govern i, de retruc, el nostre model de vida, tinguin capacitat d’adaptar-se a qualsevol alteració, imprevist o crisi. La governança permet anticipar-se perquè reuneix molts actors i, doncs, moltes mirades. Permet escollir camins que privilegien l’interès general perquè representa, per se, l’interès general. Permet assumir que no tot és previsible i permet cohesionar una comunitat perquè es nodreix d’experiències diverses, d’errors i d’èxits, fomentant l’intercanvi.

Qui ha de promoure la governança com a model de govern? Les institucions? En part, sí. Però la societat civil n’és la gran beneficiària i, per tant, cal que en sigui la sol·licitant. Les institucions públiques han de crear el marc per fer-ho possible. La societat civil ha de fer-ho funcionar.

A Suïssa són adeptes de les consultes populars per garantir que sigui la societat civil qui pren les decisions d’acord amb propostes del Govern. S’atansa a la governança però no ho és del tot. Cal que la societat civil participi activament en l’elaboració de les propostes! En una societat altament comunicada –però no sempre ben informada– com la nostra això és possible. Únicament cal voler fer-ho. Us imagineu obrir demà el vostre dispositiu mòbil preferit, sigueu andorrans o residents, i que us proposin dedicar una estona a participar obertament i de forma vinculant en els afers públics amb informació entenedora i contrastada? No ho faríeu?