Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Toni Martí

Toni Martí

Cap de Govern

 

 

Grandvalira: un acord clau per al país




Quan les futures generacions mirin enrere i pensin en les iniciatives del nostre temps que han transformat en positiu la realitat social i econòmica del nostre país, Grandvalira ocuparà –n’estic segur– un lloc destacat en aquesta llista. L’acord que el 2003 va permetre unir en un sol domini esquiable els sis sectors que avui conformen Grandvalira va ser un pas de gegant per al sector turístic d’Andorra.

Els 15 anys transcorreguts des d’aleshores han demostrat l’encert de la decisió i avui Grandvalira és una de les marques més consolidades del nostre país i una de les nostres millors cartes de presentació. El domini esquiable més gran dels Pirineus i del sud d’Europa és un referent de qualitat apreciat per centenars de milers d’esquiadors que el visiten cada temporada, fet que ha permès a Grandvalira anar escalant posicions en el rànquing mundial d’estacions d’esquí fins a situar-se en 15a posició la temporada passada.

Per això com a país no ens podíem permetre que Grandvalira desaparegués i havíem de fer tots els esforços per garantir la continuïtat de la marca i del domini esquiable; perquè el milió llarg de visitants que cada hivern esquien a Grandvalira no haurien entès que el domini es fragmentés o que no hi hagués un forfet conjunt o que desaparegués una marca que ja és inseparable de la imatge d’Andorra.

Trobar una sortida satisfactòria per a tothom no ha estat fàcil i tothom ha hagut de cedir en algunes de les seves posicions. Darrere de la unitat de la marca –que és el que la fa tan potent– hi ha una estructura complexa de societats integrades pels Comuns de Canillo i Encamp, així com per diversos socis privats. Una estructura que explica la riquesa de Grandvalira i que és el fruit d’iniciatives públiques i privades encaminades a obtenir objectius positius per al conjunt del país.

Finalment tots els actors han contribuït a acostar posicions i a trobar una solució que passa per la continuïtat de Grandvalira com a marca i com a domini esquiable i que garanteix aquesta continuïtat –com a mínim– durant 12 anys més, per bé que l’esperit de les diverses societats que integren el domini és que l’acord tingui un caràcter indefinit.

En tot aquest procés, que ha durat mesos, el Govern ha participat de forma discreta per ajudar a acostar posicions, a remoure obstacles i a trobar solucions encaminades a fer prevaldre el sentit comú i l’interès general. Per això celebrem que finalment s’hagi assolit aquest resultat satisfactori per a totes les parts, però sobre tot molt positiu per a Andorra.

Ni les persones que ens visiten any rere any, ni les ciutadanes i ciutadans del país, ni tampoc les futures generacions no haurien entès cap acord que no passés per la continuïtat de Grandvalira. Per això hem de saber mirar les coses amb una certa perspectiva: les discrepàncies que hagin pogut sorgir en els darrers temps no passaran a la història; Grandvalira i la seva contribució excel·lent a la societat andorrana, sí.

La temporada d’hivern 2018-2019 és –ben segur– una oportunitat d’or per consolidar la imatge d’Andorra com una destinació de primer nivell per a la pràctica de l’esquí. Perquè el nostre país, i precisament el domini de Grandvalira, serà l’escenari de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí el març de l’any que ve.

A banda de l’esdeveniment per ell mateix –que té una rellevància esportiva, social i mediàtica indiscutible– les andorranes i els andorrans tindrem un segon motiu de celebració: celebrarem que –un cop més– hem sabut deixar de banda allò que ens separa per potenciar allò que ens uneix i per fer-ho en benefici del país i de la seva gent.

Avui estic satisfet de veure com els comuns i les empreses privades que integren Grandvalira tenen al capdavant persones que han sabut trobar solucions constructives i positives en benefici de tots.

Quan les futures generacions mirin enrere i jutgin la decisió de donar continuïtat a Grandvalira, n’estic segur que no dubtaran ni un moment a qualificar-la de molt encertada. Perquè ha prevalgut el seny i l’interès general.

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Tot això està molt bé. Caldria haver aplicat aquest sentit d'estat a l'hora de negociar amb UE. Cal que Andorra no perdi credibilitat davant els inversors i residents passius q han apostat per Andorra. Recordeu q les generacions futures depenen d'altres coses de l'esquí.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte