El ministre de Finances, Ramon Lladós, exposava l’altre dia davant la Comissió legislativa de pressupost que els ingressos fruit de la imposició directa (l’impost de societats i l’impost sobre la renda de les persones físiques principalment) augmentaven perquè “les empreses i les persones guanyen més diners”, ja que no s’han modificat pas els tipus impositius. Ara bé, de veritat les empreses i les persones estem guanyant més diners?
Potser sí que tècnicament es guanyen més diners, els salaris han pujat, però de ben segur que aquests diners valen menys que abans, o es poden fer moltes menys coses amb ells. Són molts els que han vist augmentar la xifra del seu salari i en canvi arriba amb moltes més dificultats a final de mes que no pas anys enrere.
En un context, generalitzat diria, de pèrdua de poder adquisitiu i de dificultats per a bona part de la població, i d’alta inflació, potser no es pot dir amb massa alegria que les empreses i les persones guanyen més diners, i que això explica l’augment de la recaptació per impostos, ja que els tipus impositius s’han mantingut. Perquè, com que tampoc s’han modificat les bases ni els mínims exempts, ara hi ha gent que ha de pagar uns impostos tenint menys poder adquisitiu que quan es va crear el marc fiscal.
Així, no crec que es pugui afirmar que la recaptació procedent d’impostos directes augmenti perquè es guanyin més diners, augmenta per l’efecte de la inflació. Si s’han augmentat els salaris els últims anys és perquè l’augment de preus ha portat, i continua portant cada vegada més, a una situació insostenible per a molts, que a més ara es veuen obligats a pagar IS o IRPF (o les dues coses).