Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Esther Vilarrubla

Ester Vilarrubla

Ministra d’Educació i Ensenyament Superior

 

 

Ha valgut la pena l’esforç de tots




Avui comencem la setmana amb una molt bona notícia, tota la comunitat educativa de l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Encamp recupera el menjador escolar, la cuina i algunes aules del centre. I arribar aquí ha estat un esforç titànic per part de molta gent.
Ja havíem dedicat molta part del final del curs passat i de l’estiu a dissenyar l’inici del curs escolar 2020-2021 perquè tots érem conscients que seria un curs diferent, complex i que calia estar més preparats i organitzats que mai amb la previsió de tots els escenaris possibles. 
Però com diu la dita: quan ve una mai ve sola. I així va ser per a l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Encamp. Tot just abans que s’incorporés tot el personal als centres educatius del país, des d’Ordenament Territorial ens van exposar que calia una intervenció per reforçar la seguretat estructural del mur ancorat de l’escola. Com a mesura d’extrema precaució vam acordar inhabilitar una zona del centre fins que es pogués assegurar un nivell suficient de solidesa del mur. 
Si l’inici de curs ja es presentava difícil, amb una crisi sanitària que es mantenia i que obligava els centres a reinventar-se tant a nivell organitzatiu com acadèmic, ara se’ns plantejava un repte nou. I així, com tants cops passa a la vida –i com intentem ensenyar als nostres alumnes– la situació tenia més d’una solució i calia avaluar quina era la millor i amb quins recursos comptàvem per a reeixir.
Des del ministeri i l’equip directiu del centre vam prendre la solució més complexa però que crèiem millor per als alumnes i la seva educació: continuar al centre i a la parròquia i amb el mateix horari lectiu. Algú pot pensar que no podia ser d’una altra manera, però sí que existien altres opcions, com la de marxar a dinar a casa i reduir la jornada lectiva presencial a la meitat de l’horari. Hauria estat més senzill, però implicava una alteració important en la pràctica educativa que ja s’havia vist afectada en un passat massa proper.
Així doncs, tirar endavant la decisió presa ha comportat més esforç i sobretot ha requerit un immens treball conjunt de persones, institucions i empreses. Davant aquesta realitat, la direcció del centre va dedicar moltes hores a replanificar l’arribada dels alumnes, a disposar les aules als espais autoritzats, etc., i van comptar des del primer moment amb l’ajuda, implicació i dedicació de tot el personal del centre que va adaptar-se amb una actitud activa i positiva a la situació existent per poder aconseguir un dia a dia de qualitat per als seus alumnes. 
També des de l’inici vam tenir la col·laboració del Comú d’Encamp. El mateix dia ens reuníem amb la cònsol de la parròquia i vam trobar en ella tota l’ajuda possible, que es concretava en accions ràpides i eficaces. I més enllà de les institucions,  també entitats privades van oferir-se a ajudar l’escola en tot el que fos necessari demostrant l’elevat grau de compromís i empatia amb tota la situació existent.
Malgrat la complexitat en la qual ens trobàvem, vam poder tirar endavant gràcies al treball col·laboratiu que es va establir entre el ministeri d’Ordenament Territorial; el ministeri d’Educació;  l’escola; el Comú, que va cedir tots els espais comunals; les empreses de càtering;  l’Ampaea; Saetde i Hotel Encamp, que han cedit els menjadors dels seus establiments;  així com la propietat del camp del davant de l’escola, que l’ha permès utilitzar com a pati.
I com no, ens cal donar les gràcies als alumnes i les seves famílies, que han entès que la situació, malgrat no ser ideal, era la millor que podíem i havíem d’oferir-los.
Així avui, que pràcticament tot torna a la normalitat, el nostre agraïment és per a tots aquells que heu estat al nostre costat al llarg d’aquests dos mesos i mig, perquè gràcies a la vostra predisposició i compromís s’ha pogut aconseguir que l’escola estigués operativa i que les dificultats del dia a dia fossin molt més senzilles.
Gràcies.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic