Encara que sembli impossible o inimaginable parlar de quelcom que no sigui el cas BPA, és totalment factible i fins i tot necessari o recomanable tractar altres qüestions que sí que afecten el conjunt de la societat i no només l’estructura política i l’opinió pública, sense deixar de banda, com és lògic, els afectats directament, tant els treballadors com els clients i les seves famílies.

Malauradament entenc que és complicat deixar de parlar d’una qüestió tan suculenta, que ha motivat múltiples titulars i ha donat ales a una oposició que encara no ha demostrat tenir un projecte sòlid amb el qual es pugui presentar davant la gent.

Jo mateix començo parlant-ne en aquest article i l’empro en el títol amb la intenció de motivar que aquells que no volen parlar d’altra cosa puguin informar-se i veure ni que sigui una espurna de tot el que s’està fent i duent a terme des de les institucions. Els mateixos organismes que es titllen d’irresponsables, de poc ètics i fins i tot de corruptes.

Tanco doncs l’apartat BPA –ara és quan la gent canvia de pàgina– i faig un petit recull del que passa desapercebut en la vox populi.

Començant per l’agenda internacional, aquests han estat uns dies entretinguts i amb continguts suficients per escriure un article sencer.

El cap de Govern, Toni Martí, ha participat en la 25a Cimera iberoamericana, on la gran notícia és sense cap dubte la possibilitat d’organitzar a Andorra, de cara al 2020, la 27a Cimera iberoamericana. Aquest fet, per alguns, pot semblar anodí i ser una reunió més entre polítics, però en realitat és una oportunitat única de posicionar i fer conèixer el Principat entre els països iberoamericans. Perquè, no ens enganyem, el Principat continua sent desconegut internacionalment –alguns encara ens busquen a l’Àfrica. També és una oportunitat per demostrar que estem preparats per acollir esdeveniments d’aquest caràcter, tant per logística com per seguretat.

Però aquesta visita per Sud-amèrica no ha servit tan sols per presentar una candidatura. També ha permès proposar convenis per evitar la doble imposició amb Mèxic i Colòmbia, i potser no més important però sí remarcable és la voluntat per part de Portugal de treure Andorra de la llista de paradisos fiscals.

En aquest mateix sentit Letònia també ha comunicat al ministre d’Afers Exteriors que deixarà de tenir el Principat en la seva llista de jurisdiccions de baixa tributació.

Però tornant a Sud-amèrica, seguint a la Cimera iberoamericana, el cap de Govern va visitar Costa Rica, on es va poder signar un conveni de cooperació en matèria d’educació i d’entesa sobre polítiques mediambientals. Pot semblar segurament poc interessant atesa la llunyania, però només que un jove pugui convalidar els seus estudis per poder desenvolupar-se professionalment, per mi ja ha valgut la pena.

I aprofito que parlo d’educació per canviar de tema i parlar d’un fet que toca més directament el territori andorrà, com és el Pla estratègic per a la renovació i millora del sistema educatiu andorrà (Permsea), del qual, dijous passat, el ministre d’Educació va presentar algunes modificacions que permetran, per exemple, que els alumnes puguin escollir fins al 70% de les matèries que volen cursar, i així treballar en una personalització en matèria educativa. Èric Jover també va anunciar la convocatòria de vint places per consolidar llocs de treball que ara ocupen eventuals. Potser no són suficients, però sí que són una continuació de la voluntat d’ajudar els professionals eventuals del món de l’educació.

Acabo, tot i que encara podria continuar. En matèria d’igualtat també es pot destacar la feina que s’està fent i la voluntat de treballar en el llibre blanc de la igualtat. La majoria d’associacions del país estan fent un gran i elogiable esforç per tirar endavant un projecte que ha de beneficiar tota la societat, però sobretot aquells col·lectius menys afavorits per una cultura poc comprensiva amb les diferències.