Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

Hipocresies




Pensava que el feminisme tornaria a tenir visibilitat mercès als moviments Me Too, 8-M, Feministes En Mouvement o Acció Feminista, entre altres. Creia i vull seguir creient que el fet de tornar a tenir altaveu per reivindicar els drets a la igualtat ens permetria assolir aquesta fita que hauria de ser evident i normal des de fa dècades, però que les nostres societats s’entossudeixin a seguir fent-la excepcional. Per això em vaig quedar perplexa en descobrir que el serial de la Supercopa d’Itàlia de futbol no fes córrer més tinta de la necessària fora de les seves fronteres.

El 16 de gener passat es va jugar la final de la Supercopa d’Itàlia de futbol, entre el Milà AC i la Juventus.

El poder econòmic estratosfèric que envolta el món del futbol va fer que dita final de copa es jugués a Jdedaa, l’Aràbia Saudita. No puc deixar de pensar amb molta ironia que l’Aràbia Saudita era el lloc més idoni per a celebrar la copa d’Itàlia de futbol, per la seva proximitat i el tarannà obert i tolerant de les seves autoritats... Sic!

La realitat cruenta és que hom no pot obviar que l’Aràbia Saudita és encara avui en dia un país on el masclisme és brutal i institucional. La segregació de gènere hi és constant, i per molt que el 2018 anunciessin amb bombo i plateret que les dones podien passar el permís de conduir i conduir vehicles, fa pocs dies vam constatar com el Canadà acollia, en tant que primera refugiada de gènere, Rahaf al-Qunun, una noia saudita que va tenir la valentia d’escapar d’un país i d’una societat que la volien inferior en drets i en condició!

A banda, i tornant a la Supercopa, a finals d’octubre del 2018, Amnistia Internacional ja va demanar que es suspengués el partit a l’Aràbia Saudita, en aquest cas, a causa de la vulneració continuada dels drets humans del règim saudita, arran de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi. Durant la tardor del 2018, d’altres veus es van sumar per sol·licitar la suspensió d’aquest partit coneixedores de la discriminació i de la segregació de gènere existent en aquest país del golf pèrsic. El fet és que malauradament aquestes queixes van quedar aïllades i no van aconseguir crear un clima d’alerta suficientment fort al país.

Així que la controvèrsia no va esclatar fins a principis del 2019, quan es van posar a la venda les entrades de dit partit de futbol.

Aleshores es va generar una gran polèmica a Itàlia quan les autoritats saudites van anunciar que les dones tenien prohibit l’accés lliure al camp de futbol, ja que les lleis d’aquest país no ho permetien! Si més no, se’ls reservava un espai discret i separat dels homes, allà on els clubs europeus asseuen els seus seguidors més radicals. I per arrodonir-ho tot encara més, les autoritats saudites confirmaven que les seguidores italianes només podrien entrar a l’estadi si anaven acompanyades d’un home!

El secretari d’Estat d’Igualtat d’Itàlia, Vicenzo Spadafora, va dir que trobava “inadmissible que el futbol italià ignorés aquesta discriminació”, i el ministre d’Interior, Matteo Salvini, tot i ser el cap d’un partit d’extrema dreta, va qualificar aquesta discriminació de “trista i fastigosa”, i malgrat ser un tifossi (seguidor de la Juventus) convençut va anunciar que no veuria el partit. També van manifestar el seu rebuig altres membres del govern i diputats de totes les forces polítiques del país.

Però res no hi va fer.

El partit, no solament no es va suspendre, sinó que es va jugar a l’Aràbia Saudita, on va guanyar la Juventus, amb la discriminació de gènere imposada per aquest país.

Em sobta encara ara el poc ressò que aquest fet ha tingut així com l’absència de mobilitzacions per a alertar d’aquest tipus de conductes.

Reconec que va guanyar el poder del diner segrestant els valors de l’esport i emportant-se pel davant els valors de respecte als drets humans, de dignitat i d’igualtat. I molt pocs es van despentinar!

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte