Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

Hola!? Per on passen les vacunes?
El 28 de desembre el ministre de Salut anunciava que les primeres vacunes de Pfizer, una remesa de 2.000 dosis, arribarien al país a través d’Espanya i que a partir del 4 de gener començaria la campanya de vacunació. En aquesta mateixa compareixença el ministre afirmava que a mesura que s’avançaria en el temps arribarien aquest cop via França les vacunes de Moderna i d’AstraZeneca per poder vacunar a més gran escala.
El 4 de gener les vacunes no eren al país, tampoc els Reis ens les van portar. I els dies han anat passant, amb titulars enganyosos d’alguns mitjans de comunicació afins al Govern que prometien les vacunes “en hores” o “per l’endemà”, i les vacunes no arribaven. 
Res, que es veu que estaven aturades a Madrid per “problemes administratius”. 
Encuriosida per saber de quina natura eren aquests “problemes administratius”, he pogut saber que es veu que Pfizer Amèrica destinava per contracte aquest lot a Espanya sense esmentar Andorra, i que per tant, Pzifer Europa no ens les podia encaminar. Vaja! No obstant això, sembla que aquesta falta d’entesa juridicoadministratiu està en vies de solució: el ministre va assegurar dijous al Consell General que els problemes administratius s’havien resolt i que aviat es podrien administrar les 1.000 primeres vacunes a casa nostra. 
A hores d’ara encara no hi són. El fet és que avui, 18 de gener, les primeres vacunes encara no s’han administrat al nostre país.
Aquest sainet per l’arribada a casa nostra de la primera vacuna Covid 19, al marge dels debats dels pro, dels anti i dels de moment no m’ha fet cercar el que passava en altres petits països europeus i m’he centrat en Mònaco.
He fet aquesta cerca com a ciutadana lambda. No soc ni metgessa, ni biòloga, ni epimediòloga, ni científica. Soc una ciutadana corrent que es fia normalment del que li diuen els experts. M’agrada, això sí, contrastar la informació i reconec que des de fa unes setmanes em sento immersa pel que fa a la Covid i les vacunes en una boira espessa de la qual no sé veure l’entrellat. Així que se’m va ocórrer anar a veure el portal #info Covid-19 del Gouvernement Princier de Mònaco, i em va venir un atac d’enveja sana. De seguida vaig pensar en com arriben a ser de privilegiats els monegascs i també els habitants de Mònaco! Quanta informació, quanta transparència i quanta pedagogia! Aquest portal és una mina d’informacions sobre la Covid-19 i les polítiques en relació amb el coronavirus que es desenvolupen en aquell Principat. La vacuna hi és gratuïta i és voluntària. I en veure que a Mònaco la campanya de vacunació va començar amb els majors de 75 anys el 31 de desembre vaig entendre que van amb escreix tres o quatre passes davant nostre! Des de fa uns dies l’han ampliat a les persones de 65 a 74 anys i a totes les que presentin riscs, i seguiran com en la majoria de països amb els sanitaris, els cossos especials i població en general. El Govern monegasc, que compta amb una indústria farmacèutica potent amb el Comptoir Pharmaceutique méditerranéen (1954) va comprar fa uns mesos, en previsió, dos congeladors molt potents per conservar les dosis de Pfizer, que necessiten temperatures per sota dels -70°C. 
Desconec si disposem de congeladors tan potents per emmagatzemar les nostres dosis de la vacuna de Pfizer. Suposo que sí, perquè altrament s’haurà de vacunar a velocitats de vertigen, ja que cada dosi descongelada té una vida màxima de cinc dies a la nevera per ser efectiva. 
A banda d’això, vaig escoltar la consellera tècnica del departament de Salut de Mònaco afirmar que les vacunes de Moderna i d’AstraZeneca, que es conserven a temperatures menys baixes que la Pfizer, arribaran els pròxims dies al seu país, completant així l’oferta de vacunes.
Sempre havia tingut la sensació que Mònaco depenia molt de França, però he de reconèixer que ara no és així. Ans al contrari, ha canviat molt! La realitat és que, pel que fa a la campanya de vacunació contra la Covid, França arrossega una mica els peus. Al  revés de com ho està gestionant el petit país de la Riviera. I sí, em trec el barret per la gestió sobirana que està fent Mònaco en matèria sanitària i farmacèutica.
Per primer cop he pensat que va ser un encert que la UE ens posés dins del grup de Mònaco per a la negociació de l’Acord d’Associació. Ens hauríem d’emmirallar més els petits estats, i dependre menys cegament dels nostres grans veïns.

 

Comentaris: 1

Comentaris

Probablement a Mònaco han tingut millors dirigents que nosaltres els últims 25 anys, no creu?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic