Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Hotel Mirador




L’Hotel Mirador va obrir les seves portes l’any 1934 amb una inauguració sonada que va tenir lloc el 21 d’octubre. L’antiga casa Moles havia estat transformada en un luxós hotel amb els avenços més moderns. Andorra Agrícola ens explica que  la benedicció va anar a càrrec del Rvnt. Lluís Pujol, rector de la vila, i va comptar també amb l’assistència del propietari, Manel Cerqueda, i de l’arrendatari, Alexandre Amigó. “S’obsequià als assistents amb un lonx que van poder degustar el veguer francès Henri Samalens, els dos Administradors de Correus, francès i espanyol Srs. Roig i Filemó López respectivament, el Batlle, Sr. Tomàs, el Cap Superior de Policia, Secundi Tomàs, l’instructor de Policia, Mr. Larrieu, la família Amigó, els enginyers de F.H.A.S.A. Srs. Vehils i Besolí, la família Montanya i el metge d’Encamp, Antoni Picart”.

L’Alexandre Amigó va portar la gerència fins a l’1 de novembre del 1939, i Samuel Pereña ho va fer a continuació en un període força inestable en què s’hostatjaven a l’hotel refugiats durant la II Guerra Mundial i que relata Francesc Viadiu a la novel·la Entre el Torb i la Gestapo.

La família Sasplugas va arribar a Andorra el 1940 i va treballar durant dos anys per a Samuel Pereña. Havien marxat d’Espanya en esclatar la guerra civil. El Joan, que havia estat funcionari de l’Estat, hi feia de cambrer, i el seu germà, l’Antoni –propietari del restaurant Celler d’en Toni– de cuiner, ja que havia treballat a l’Hotel Ritz de Barcelona. Després, el Joan, juntament amb la seva esposa Magda, van arrendar una temporada l’Hostal Calones i finalment van portar un restaurant a Cal Coletes, el Metropol, i el desembre del 1952, van tornar a l’Hotel Mirador, però aquesta vegada com a arrendataris fins a l’any 1969, any en què van fundar l’Hotel Xalet Sasplugas passant el relleu als fills: el Jordi el va portar del 1968 al 1974 i el Gerard del 1974 al 1987, amb el tancament definitiu de l’hotel.

 L’hotel tenia 27 habitacions i, amb la part nova construïda, 44. La família vivia a l’hotel a peu de terrassa i havien creat un ambient molt acollidor. El personal també s’hi trobava molt bé i dormia a l’últim pis. Un cantó estava reservat per a les noies i l’altre per als nois. Rosenda Centelles va arribar a l’Hotel Mirador el 1957 a treballar de cambrera de menjador durant tres anys i hi va conèixer el seu home, Ramon Fantova.  Com a uniforme duia un vestit negre amb un davantal blanc i la seva feina consistia a tenir cura del menjador i servir els àpats als consellers generals i altres autoritats del país. L’equip del menjador es componia de sis persones i la Rosenda era de les poques que treballaven tot l’any. A l’estiu, quan arribaven els turistes francesos, solien llogar més gent.

L’hotel va esdevenir un centre de trobada atès que la gent del poble venia cada dia a jugar a la botifarra o a fer tertúlia, cosa que va propiciar uns quants matrimonis entre el jovent i les treballadores.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

En Joan Sasplugas havia estat el darrer alcalde de Tàrrega del PSUC durant la guerra i es va exiliar a França d'on va passar a Andorra. Igualment en Samuel Perenya era el cap d'Esquerra Republicana a Tàrrega i també es va exiliar. Va ser l'amistat i la coneixença que havien fet a Tàrrega el que els va unir a Andorra a l'hotel Mirador.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte