Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Hotel Termas
Passegem per Escaldes, pels carrers que els banyistes freqüentaven per anar a prendre aigües calentes. La majoria d’aquests establiments termals ja han desaparegut i ens queda en el record una Andorra desapareguda que la conformaven persones emprenedores i lluitadores al capdavant de negocis com el de l’Hotel Termas.
L’Antoni Font Calva, propietari de l’Hotel Muntanya d’Escaldes, havia decidit dividir l’hotel en dos edificis i va arrendar una part al Sr. Mariano Lacruz. Aquest va nomenar-lo Hotel Termas i el va regentar fins a l’any 1942. Se sap que el Sr. Lacruz, l’any 1932, era membre actiu de l’Esquí Club d’Andorra.
El 1930, el Butlletí de la Societat Andorrana de Residents a Barcelona esmenta que s’ha publicat un opuscle de propaganda de l’Hotel Termas il·lustrat amb nombroses fotografies i informacions per als turistes i es precisa que, el mes de juny, l’hotel està a punt d’inaugurar-se. En una factura de l’any 1932, podem llegir les prestacions que ofereix l’hotel: cuina de primer ordre, banys termals a cada pis, dutxes, electricitat, aigua corrent a totes les habitacions, terrassa, gran garatge, càmera fotogràfica, bar, telèfon internacional i, sobretot, preus molt econòmics. També s’esmenta que està inscrit al Centre Excursionista de Catalunya.
Ensems, s’hi celebren nombrosos banquets oficials, com un del Consell de la Vall que tingué lloc el 24 de setembre del 1932, la factura del qual detallem tot seguit: un banquet de 55 coberts x 10 pessetes; 55 cafès x 0,50 pessetes; 12 Moët-Chandon x 15 pessetes; Chartreuse x 2,50 pessetes; Anís del mono x 7,50 pessetes; Conyac x 1 pesseta; Vermuts 1,25 pessetes; Cerveses 1,25 pessetes. El preu total del magnífic i esplèndid àpat va pujar a 771 pessetes. Una fortuna a aquella època!
A més de banquets oficials, també s’hi celebraven casaments i batejos. Al diari El Cadí-Notes d’Andorra de l’abril del 1934, llegim la següent ressenya: “El dia 4 prop passat contraguéren matrimonial enllaç en Jaume Casadesús, empleat de Fhasa i veí de Barcelona, amb l’agraciada senyoreta Na Rosa Espot, filla del nostre benvolgut amic Frederic Espot (a) Sucarana. A l’acte hi assistí una nodrida concurrència, essent obsequiats amb un dinar a l’Hotel Termes”.
Aquí va tenir lloc la primera trobada entre el veguer francès Charles Romeu i el veguer adjunt Josep Carbonell, que França li havia imposat contra la seva voluntat, que s’allotjava en aquest establiment. Val a dir que les autoritats andorranes tampoc veien amb bons ulls aquest nomenament que no estava contemplat als usos i costums. 
Els anys van anar passant i en Mariano Lacruz va deixar la gestió de l’hotel. Aquests són els bocinets d’història que ens han arribat a dia d’avui. Un establiment que la propietat va decidir tornar a ajuntar i que portarien ells mateixos de la mà del jove matrimoni format per Antònia Font i Ermengol Sangrà. 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic