Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Juanma Casero

Juanma Casero

Director de teatre

 

 

I Want You
Els cicles es compleixen, els projectes evolucionen i creixen i com l’amor, si no es fa més gran vol dir que està mort. En aquest punt ens trobem, tancant una etapa per créixer. Dos anys després de néixer, arriba el moment decisiu per al projecte de la Jove Companyia Nacional de Teatre, el moment en què busquem la nova promoció, els nous joves talents de les arts escèniques.

Aquesta setmana s’han anunciat nous ajuts en forma de beques per a joves artistes i promoure’n així la professionalització fins als 30 anys. Tots veiem i tots sabem la importància de regar aquest planter, aquesta base sobre la qual construírem el futur. Imagino, i tant de bo m’equivoqui, que aquestes línies les llegiran pocs joves, sobretot de les edats a les quals moltes vegades ens dirigim, així que llenço el meu missatge en una ampolla perquè siguem transmissors i traficants d’informació.

Filles i fills, alumnes, un nebot, aquella cosina, tots els joves i totes les joves que es mouen al nostre voltant tenen l’oportunitat de trobar una sortida artística a les seves inquietuds. No fem de fre, de tap o de filtre, com si les nostres vides adultes o el que imaginem de les vides dels joves fossin veritats absolutes.

En aquesta campanya que busca la nova promoció de la Jocand ens hem trobat desgraciadament moltes dificultats per transmetre el missatge directament perquè els adults que fan de filtre decideixen que les propostes no els interessen. De vegades per egoisme, imagino, per no deixar que els joves que tutelem es vegin en altres mans, de vegades per un proteccionisme benintencionat però mancat de comunicació.

Tenim ganes de saber com seran aquestes beques que el Govern impulsarà el curs que ve, però mentrestant obrim aquí la porta perquè tots els artistes vegin en el teatre una oportunitat, a dalt o darrere de l’escenari. Després ja veurem què passa. 

En tenim exemples actuals i en boca de tothom. La representant espanyola a Eurovisió, de qui tant s’ha parlat, ve del món del teatre i de la recerca incessant d’oportunitats. Una curranta dels escenaris. Perquè al final, el que pretenem oferir als joves artistes és un mitjà de vida per al futur, que vegin que amb les seves qualitats artístiques també poden treballar i guanyar-se la vida –és cert, ja sabem que no serà fàcil– i que aquí tenen la primera oportunitat de descobrir el camí.

Ajudem-los, facilitem-los les coses, animem-los. El moment és ara, i les portes per formar part d’aquest projecte estan obertes. L’experiència del camí que hem recorregut fins ara no pot ser més positiva. Alguns dels nois i noies de la primera promoció de la Jocand han treballat ja en projectes que fa només dos anys haurien sigut inimaginables: òperes, pel·lícules, funcions de teatre professionals... missatge, no tap.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic