La setmana passada vaig visitar Israel amb l’objectiu d’impulsar les relacions bilaterals entre els dos països, especialment en l’àmbit econòmic. Israel es troba ara en un impàs polític davant de la possibilitat d’afrontar unes terceres eleccions a causa de la impossibilitat d’aconseguir un govern de coalició. Aquests dies al país hebreu he pogut copsar com els ciutadans, els empresaris, els inversors i emprenedors veuen amb preocupació aquesta possibilitat cada cop més a prop. En l’entorn polític també existeix certa resignació a veure’s abocats a uns nous comicis que difícilment donarien, segons els mateixos israelians, un escenari diferent del que actualment té l’arc parlamentari.
Aquesta és la sensació que alguns parlamentaris em van traslladar amb preocupació durant la trobada al Knéset (parlament del país). La sensació de bloqueig mentre el país necessita avançar tensa cada vegada més les possibilitats d’assolir un acord que eviti les noves eleccions.
És en situacions com la que ara viu Israel, o la que fa poc es va produir a Espanya, amb les terceres eleccions en menys d’un any, que demostren cada vegada més que la decisió d’assolir un govern de coalició a Andorra després de les eleccions del 7 d’abril era la més responsable. Un govern que a partir del pacte pensant en el país marca un full de ruta de quatre anys i que vaig exposar com a exemple durant les reunions.
Un dels objectius del Govern és diversificar l’economia i augmentar les inversions a Andorra, i la visita a Israel s’emmarca en aquest repte; impulsar les inversions econòmiques entre els dos països. Aquest va ser el principal objectiu que vaig tractar amb Eli Cohen, ministre d’Economia i Indústria. Assumptes d’interès bilateral, com la tramitació d’un conveni de no doble imposició (CDI) entre els dos estats per l’atracció de capital estranger i la internacionalització de les empreses del país.
Paral·lelament, vam poder dur a terme diverses trobades amb fons d’inversors, empresaris locals, professionals del sector Fintech, i empreses de ciberseguretat, per presentar les oportunitats que Andorra ofereix en diversos sectors, amb un retorn molt positiu.
L’estada també ha de donar peu a iniciar noves relacions amb diverses entitats de referència com és el cas de l’Institut d’Innovació d’Israel amb l’objectiu d’assolir un acord entre l’Institut israelià i Actua Tech, dues institucions que poden intercanviar tecnologia. També en l’àmbit de la tecnologia, el centre internacional Gordon College of Education, una de les institucions educatives referents d’Israel, ha planejat la voluntat de signar un acord que permeti la transferència de la tecnologia educativa que s’aplica en aquesta institució a les escoles del país. Finalment, en matèria universitària, la Universitat Hebrea de Jerusalem, considerada una de les millors cent universitats del món, va plantejar la possibilitat d’assolir un acord amb la Universitat d’Andorra en la línia dels que ja té amb altres universitats del món.
Un desplaçament que vaig cloure amb la participació en la tercera edició del Concert de la Pau organitzat per la Cambra de comerç multilateral entre Iberoamèrica i Israel. Andorra com a país de pau i neutral va ser el país convidat juntament amb Costa Rica, un altre país sense exèrcit.
No puc deixar de fer referència al museu Yad Vashem en record de l’holocaust, que no deixa indiferent ningú. És un museu per a la memòria dels que van morir i un missatge per recordar, explicar i ensenyar a les generacions futures el que mai pot tornar a passar, especialment ara que tornen a aflorar missatges que parlen clarament de l’ells i del nosaltres com un problema.