Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere López

Pere López

President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

Impulsem La Nova Andorra
La pandèmia està comportant una greu crisi de dimensions imprevistes i suposa un canvi d’època i de paradigma. Ens obliga a repensar les polítiques públiques, la manera de plantejar-les i de gestionar-les tal com estan fent la majoria de països del nostre entorn. Si hi ha una cosa en què la ciutadania està absolutament d’acord és a reclamar-nos a la classe política que dialoguem i pactem. Ara no és el moment de passar el corró dels de la dreta caps als del centreesquerra, sinó que ara és l’hora del patriotisme de veritat, el patriotisme desinteressat, el patriotisme d’amor real a la bandera tricolor sense esperar-ne res més a canvi que el progrés econòmic i social del nostre país.
Un patriotisme que ens ha de permetre apuntar els camins de sortida d’aquesta nova crisi mundial però que al mateix temps, ens ha de permetre que en un futur estiguem millor preparats per afrontar qualsevol revés. Ara ens haurem de posar a legislar de pressa i corrent per pal·liar els efectes dels vint-i-cinc anys de governs de dretes que han prioritzat més el fet de conservar un model que ja s’anava veient que s’anava quedant caduc, que no pas a afrontar les reformes que des del centreesquerra hem anat reivindicant des de fa anys.
Avui més que mai la política ha de ser un instrument que faciliti la sortida de la crisi i el benestar dels nostres conciutadans. És des d’aquestes premisses que hem plantejat des del centreesquerra que representa el partit socialdemòcrata, tot i estar a l’oposició i davant la manca de propostes en aquest sentit per la majoria governant, però essent un partit amb vocació de govern i sobretot de servei al país, una comissió per a la reconstrucció i l’impuls econòmic i social d’Andorra amb l’objecte de repensar Andorra. Els polítics hem de ser capaços de definir punts de trobada que permetin recuperar la prosperitat econòmica perduda per la gestió dels governs de dreta i que ara s’ha agreujat amb la pandèmia de la Covid-19.
És urgent i imprescindible reaccionar sumant esforços des de tots els àmbits, i aquest no és un repte únicament polític. És un repte per a tota la societat andorrana. Nosaltres hi estem del tot disposats, i així ho farem; confiem alhora en el fet que la dreta andorrana no es comporti com fan les dretes arreu (Trump, Johnson, Casado o Abascal, per posar només alguns exemples) dividint i imposant, en lloc del que hem proposat des del centreesquerra, que és dialogar i pactar.
Aquest treball conjunt cal entendre’l també alhora com un element d’esperança en el futur i com a element d’encoratjament de i per a la societat civil; estic convençut que molts ciutadans veuran de forma molt positiva que ens assentem en una taula per reflexionar i repensar el model del país del futur i que dibuixem unes bases sòlides per a les generacions que venen darrere nostre. Dit d’una altra manera, possiblement el contrari generaria desmoralització i desmobilització en uns moments, a més a més, especialment complexos; una desmobilització que per altra banda ha anat en augment al llarg dels darrers anys i s’ha traduït en paral·lel amb unes xifres de participació electoral molt baixes.
Hi ha elements estructurals al nostre sistema polític que fan que els ciutadans es vagin allunyant cada dia més de l’activitat política. El meu compromís com a cap de l’oposició és introduir els canvis que ens permetin atansar la política a tothom. Cal trobar solucions: la manca de cultura política o de confiança en els polítics i el nivell d’integració al país són algunes de les possibles causes d’abstenció a Andorra que hem d’abordar. I no podem esperar més.
És el moment de repensar el nostre sistema democràtic, econòmic i social. Construïm plegats la nova Andorra: una Andorra per a tothom.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic