Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Mercè Miguel

Mercè Miguel

Tècnica de sensibilització d'Unicef Andorra

 

 

Infants en un món digital




Infants en un món digital, un estudi mundial realitzat per Unicef,  tracta sobre un tema extraordinari que influeix cada vegada més en gairebé tots els aspectes de la vida de milions d’infants a tot el món i, de fet, de tots nosaltres: la tecnologia digital. A mesura que augmenta la influència de la tecnologia digital, i especialment d’internet, el debat sobre les seves repercussions s’intensifica. ¿És un instrument que ofereix oportunitats il·limitades per a la comunicació i el comerç, l’aprenentatge i la llibertat d’expressió? O és un perill per a la nostra forma de vida, ja que soscava el teixit social, fins i tot l’ordre polític, i amenaça el nostre benestar?
El que és evident és que la tecnologia digital es troba ja enmig de les nostres vides. Irreversiblement, i ha vingut per quedar-se, ja ha canviat el món i, a mesura que augmenta el nombre d’infants que es connecten en línia en tots els països, està canviant cada vegada més la seva infància. Els joves de 15 a 24 anys és el grup d’edat més connectat. A tot el món, el 71% estan en línia, en comparació amb el 48% de la població total. Els nens i les nenes i adolescents menors de 18 anys representen aproximadament un de cada tres usuaris d’internet a tot el món.
Els infants estan accedint a internet a edats cada vegada més primerenques. En alguns països, els menors de 15 anys tenen la mateixa probabilitat d’usar internet que els adults majors de 25 anys. Els telèfons intel·ligents estan alimentant una cultura del dormitori, i per a molts adolescents l’accés en línia és cada vegada més personal, té un caràcter més privat i està menys supervisat.
També és veritat que la connectivitat pot canviar les regles del joc per a alguns dels infants més marginats, ajudant-los a desenvolupar el seu potencial i a trencar els cicles intergeneracionals de la pobresa. Les tecnologies digitals brinden oportunitats d’aprenentatge i educació als infants, especialment en regions remotes i durant les crisis humanitàries. Les tecnologies digitals també els permeten accedir a informació sobre assumptes que afecten les seves comunitats i poden ajudar-los a resoldre’ls. Poden brindar oportunitats econòmiques en proporcionar als joves serveis de capacitació i cerca d’ocupació, i en crear nous tipus de treballs.
Però l’accés digital s’està convertint en la nova línia divisòria, ja que milions d’infants que podrien obtenir més avantatges de la tecnologia digital no se n’estan beneficiant. Al voltant del 29% dels joves de tot el món, uns 346 milions de persones, no estan connectats en línia. Els joves africans són els menys connectats. Al voltant del 60% no estan en línia; a Europa, tan sols el 4%.
Però és que a més, els infants que depenen de telèfons mòbils en lloc d’ordinadors poden aconseguir només una segona millor experiència en línia, i aquells que manquen d’aptituds digitals o parlen idiomes minoritaris sovint no poden trobar un contingut pertinent per a les seves vides en línia.
Les divisions digitals també reflecteixen les bretxes econòmiques predominants, la qual cosa amplifica els avantatges dels infants dels entorns més rics i no ofereix oportunitats als infants  més pobres i desfavorits. També hi ha una bretxa digital de gènere. A escala mundial, un 12% més d’homes que de dones va utilitzar internet el 2017. A l’Índia, menys d’un terç dels usuaris d’internet són dones.
Aquest any Unicef Andorra ha publicat l’estudi comprensiu i inclusiu per a l’ús saludable de les TRIC: Impacte de la tecnologia en l’adolescència. Relacions, riscos i oportunitats. Encara que no es puguin establir relacions de causalitat, les dades permeten constatar l’estreta relació entre les noves formes d’addicció i la salut mental, amb taxes superiors de depressió associades i un menor benestar emocional. La tasca de mantenir als infants segurs en línia no és exclusiva de cap sector; la col·laboració entre cuidadors, mestres, escoles, governs, societat civil i sector privat és essencial. Per aquest motiu, en aquest estudi ens han acompanyat el ministeri d’Educació i Andorra Telecom i els dies vinents s’hi sumarà RTVA, que durant una setmana ens ajudarà a difondre les dades d’aquest informe per entendre la relació dels nostres adolescents amb la tecnologia: la seva part positiva i la seva part negativa.
Només analitzant les dades, assumint-les  i compartint-les podem treballar després en plans d’accions realistes on tots i totes siguem part de la solució.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte