Les sessions de control al Govern haurien de servir per evidenciar i posar de manifest mancances en les accions i projectes del Govern, no sé si ho arribem a aconseguir, ni amb la formulació de les preguntes i menys amb les explicacions ministerials. Aquest va ser el cas d’una de les darreres preguntes formulades després d’obtenir una informació, insuficient i pobre, rebuda en relació amb els projectes d’innovació i recerca aplicada en fase de desenvolupament o desenvolupats els darrers cinc anys a Andorra com també quins d’aquests projectes comptàvem amb ajuts públics i quins eren els seus imports.
Esperàvem obtenir dades sobre els resultats de l’Estratègia nacional d’innovació i emprenedoria del Principat d’Andorra 2021-2030, una estratègia perquè l’ecosistema científic, innovador i emprenedor del país pugui desenvolupar les accions clau per crear un entorn atractiu i competitiu que permeti un desenvolupament socioeconòmic sostenible del país. Un pla que està molt bé, però al qual li  manquen sistemes d’avaluació de les accions d'aquest. Fa quatre anys que es va establir i no tenim informació sobre el grau d’assoliment dels objectius principals d’aquesta estratègia d’innovació i emprenedoria, entre els quals destaquem: el foment del talent (consolidació, retenció i retorn, programes); l'augment de la capacitat de recerca i suport a la innovació; afavorir el finançament i el suport a tota la cadena d’innovació (crèdits participatius per a la creació de noves empreses innovadores i creació d’un fons publicoprivat d’inversió en innovació).
Esperàvem també, per exemple, conèixer els resultats sobre la prospecció i obrir noves línies de subvencions a la investigació en relació amb les europees, el treball de potenciar la internacionalització de la recerca i la participació d’agents andorrans en projectes de recerca internacionals o els programes d’acompanyament al teixit empresarial per a la preparació de projectes de recerca i d’innovació.
I amb què ens vam trobar? Reproduint paraules textuals, “el Govern no està en situació de lliurar una relació detallada de tots els projectes d’innovació i recerca aplicada impulsats en els últims cinc anys ni la informació específica sobre quines entitats o empreses els porten a terme.” Ingènuament, vaig creure que a la sessió de control obtindrien aquesta informació, però no n'hi ha més, se’ns va emplaçar al setembre per a conèixer la nova estratègia d’innovació per a la diversificació econòmica del nostre país quan encara no ha finalitzat l’estratègia nacional d’innovació. En fi.
El que sí va quedar de manifest, i ens van donar la raó, és la necessitat de comptar amb una norma que defineixi el sistema de recerca i innovació al nostre país; de consolidar i estructurar la política de recerca i innovació; de treballar coordinadament per millorar i fomentar la qualitat de la recerca científica i de la innovació amb la creació d’una entitat estatal de recerca que ordeni el sistema, garanteixi el desenvolupament i el progrés de la recerca, de qualitat i sostenible a llarg termini, que possibiliti l’intercanvi i la difusió dels coneixements científics amb les institucions de recerca i el desenvolupament del personal investigador.
Es tracta que els esforços, les inversions i projectes fets per organismes com Andorra Recerca i Innovació i Andorra Business no caiguin en sac foradat, i sobretot que a partir d’ara no es continuï alimentant el sistema com si es tractés d'un pollastre sense cap.