Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

Insistim: acord d’associació=15% d’IVA
Votarà a favor d’un IVA del 15%? Era la pregunta que formulàvem a l’article de dimarts al BonDia i que ha fet aflorar uns arguments contraris a les xarxes socials que ens sembla imprescindible aclarir amb el màxim rigor i respecte.

Analitzem la realitat:

–El 22 de juny del 2018, Brussel·les va adoptar la directiva de l’IVA que estableix un tipus d’IVA general mínim del 15% com a obligació permanent del nou sistema d’IVA. Això és indiscutible. Cal tenir en compte que Brussel·les va acordar aquest nivell mínim d’IVA dins del mercat únic per, textualment, “eliminar el risc de distorsions de la competència a través de tipus més baixos d’IVA que tindrien un impacte en les compres i comerç transfronterers”.

–L’acord d’associació que volen negociar les altres sis candidatures és un acord d’associació per accedir al mercat únic europeu, que ens obliga a acordar totes les directives de Brussel·les, entre les quals la directiva de l’IVA esmentada. Per tant, és indiscutible que l’acord d’associació que volen les altres sis candidatures implica un IVA general mínim del 15% dins del territori andorrà.

Analitzem la gran oportunitat que s’obre per a Andorra:

–Londres i Brussel·les han deixat molt clar que la seva relació després del Brexit no serà la d’un acord d’associació. Està clar que Brussel·les s’ha vist obligada a considerar noves formes de relació que havia exclòs en el passat, com la de tornar a establir relacions basades en tractats de lliure comerç. Per aquest motiu la posició d’Andorra Sobirana és anar pel nou camí, modern camí, que està obrint la negociació del Brexit.

–Serveixi com a indicació dels profunds canvis que s’acosten, el fet que dilluns Espanya i Gibraltar van signar un tractat antifrau fiscal. El més important és que estem davant del primer tractat signat entre Espanya i Gibraltar des del tractat d’Utrecht (1713), amb el corresponent reconeixement de sobirania. Les coses estan canviant!

Analitzem els arguments contraris que els “altres sis” han publicat a les xarxes socials:

–L’argument que Liechtenstein té un IVA del 7,8% és un argument que reforça molt la nostra proposta, perquè Liechtenstein no ha signat un acord d’associació amb Brussel·les. Precisament, Liechtenstein pot tenir un IVA del 7,8% perquè les seves relacions amb el mercat únic europeu es regeixen sota la normativa EFTA o les sigles AELV en català (Associació Europea de Lliure Comerç). És a dir, un tractat de lliure comerç, i és molt important destacar que Liechtenstein no està dins la unió duanera europea. Una solució molt semblant que acabaran acordant Londres i Brussel·les i que nosaltres, Andorra Sobirana, proposem per a Andorra.

–L’argument que Brussel·les ens farà un vestit a mida amb un IVA reduït perquè ho va fer amb alguns territoris d’ultramar i altres petits territoris. Efectivament, a territoris d’ultramar i a certes illes se’ls va atorgar fa molts anys uns tipus reduïts per raons del seu nivell de vida. Però avui aquest escenari és impossible perquè l’acord l’associació seria comú per a Andorra, Mònaco i Sant Marino. I com que Mònaco està en unió duanera amb França, tenen el mateix IVA que França. I com que Sant Marino està en unió duanera amb Itàlia, tenen el mateix IVA que Itàlia. Per tant la possibilitat d’un IVA específic per a Andorra és impossible sota l’acord d’associació que volen les altres sis candidatures

–Que si puja l’IVA ja va bé perquè el Govern tindrà més ingressos i podrà fer més prestacions socials. La realitat és que el comerç perdrà competitivitat per als visitants i que amb la facilitat de la devolució de l’IVA a Espanya, més andorrans aniran a comprar a Espanya. Una davallada del comerç que comportaria una caiguda en picat de la recaptació total d’IGI /IVA a Andorra.

Insistim, l’acord d’associació de les altres sis candidatures implica un IVA del 15%. El tractat de lliure comerç que proposem Andorra Sobirana permetrà mantenir la sobirania andorrana sobre els impostos indirectes (IGI i impostos especials), permetrà el control sobre circulació de persones i permetrà el lliure comerç de mercaderies.

Andorra es juga el seu futur. Voti, si us plau, no es quedi a casa!

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic