Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carine Montaner

Carine Montaner

Consellera general de Terceravia + Unió Laurediana i Independents

 

 

Intensificar la lluita contra la droga
El consum de droga és un fenomen preocupant que s’està agreujant. Ja fa anys que existeix el problema entre els més joves. Si fem memòria, la legislatura passada ja es va parlar de la problemàtica a escala de les instàncies polítiques.

Fa quasi tres anys, el maig del 2017, durant el meu primer mandat de consellera general, vaig rebre l’associació Fills d’Andorra i ciutadans amoïnats per la venda i el consum de drogues entre els joves. Durant aquestes trobades, aquests testimonis de vida emotius van tocar la meva sensibilitat i vaig tenir molta empatia envers ells, per l’infern que havien viscut. De fet, vaig decidir realitzar unes preguntes parlamentàries escrites (butlletí BCG-36/2017) per saber si el Govern tenia la intenció de reforçar la vigilància policial al voltant dels centres educatius, parcs públics i llocs sensibles de ser utilitzats per a la venda i el consum de drogues entre els joves. Així com, si el Govern havia previst posar en marxa un pla d’acció més eficaç per prevenir el consum de drogues entre els joves.

Un mes i mig després de l’entrada a tràmit de les meves preguntes, el Govern va reaccionar de seguida tot contestant-me via la premsa escrita, el 30 de juny del 2017 en el Diari d’Andorra, on asseguraven que la feina per lluitar contra el consum d’estupefaents entre els més joves s’estava duent a terme. La policia havia reforçat la seva presència als entorns dels centres educatius, controlant in situ les situacions preocupants a primera hora del matí i de camí a l’aula, tal com ho havia suggerit en la formulació de les meves preguntes a l’exministre d’Afers Socials i Interior, l’actual cap de Govern, Xavier Espot. El ministeri i la policia van iniciar una gran feina en aquell moment, però penso que hauríem de tornar a reforçar la presència del cos policial un altre cop als llocs sensibles, en aquest cas, amb l’actuació de policies de civil i no uniformats. Andorra és un país de dimensió petita, la qual cosa facilita el control del consum de drogues.

Arribats a aquest punt, rebobinem un altre cop, fa més d’un any enrere, el desembre del 2018, vaig formular una pregunta oral al ple per demanar explicacions sobre el retard de la posada en marxa del projecte del centre per a adolescents amb problemes de conducta i d’addiccions, que havia d’estar en marxa al final de l’any 2018, segons les paraules, el març del 2018, del ministre de l’època, el senyor Xavier Espot. Cal subratllar que les obres no havien ni tan sols començat el desembre del 2018. Per aquest motiu, vaig insistir sobre la importància del projecte per a les famílies i els adolescents amb trastorns tractats a fora del Principat. Un projecte que evitaria a les famílies fer trajectes cap als països veïns per anar a visitar els seus familiars internats. 

Crec fermament que la 4a planta de l’hospital és insuficient i que cal un centre de salut mental com cal al país per tractar, entre altres, els nostres joves amb trastorns. A la legislatura passada, recordo haver parlat amb uns inversors de pes especialistes en salut mental que volien muntar un centre a Sant Julià, però encara esperen resposta del ministeri, van arribar a anar a veure tres ministres, tots amb bones paraules, però res en concret. Per aquest motiu, no hem de deixar passar oportunitats que aportaran més qualitat de vida als ciutadans i encoratjo els ministres a posar fil a l’agulla en aquest sentit.

Més recentment, vaig fer unes propostes al ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, durant una trobada, i al ministre d’Afers Socials, Victor Filloy, durant la compareixença publica del 16 de desembre del 2019, pel que fa a la sensibilització a la drogodependència basada en experiències viscudes. Unes accions basades, entre altres, en el testimoniatge d’un jove exdrogoaddicte, condemnat per haver venut estupefaents i que hagi sortit d’aquest infern.

Per tot això, cal intensificar la lluita i posar-hi els mitjans, la nostra joventut és el futur del nostre estimat país.

 

Comentaris: 1

Comentaris

entenc que la lluita policial és necessària però cal prevenció, des dels centres educatius se’ls ha d’educar i tractar ela joves amb dificultats amb pedagogia, això d’enviar-los a magatzems o firmació professional només fa que de caldo de cultiu pel posisble consum de drogues..

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic