Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de XFernandez

Xavier Fernandez

Actor, director i productor teatral

 

 

Invàlid o inútil?
Bon dia a tothom!
Avui és Sant Sebastià, vot de poble dels empestats perquè a l’antigor, quan hi havia una passa de pesta negra (l’avantpassat de la covid), s’encomanaven al sant i, els que no es morien, es salvaven. I ara també és patró del col·lectiu LGTBIQ+ . Sembla que al pobre Sebastià el van martiritzar, per ser catòlic, crivellant-lo  amb fletxes i això li va fer agafar una forma al cos una mica “diferent”. O així ho van mostrar la majoria d’artistes de cents d’anys enrere fins ara.
Estic pensant a encomanar-me a Sant Sebastià, intrús dins la setmana dels barbuts, que sí que són els meus referents d’aparença, perquè m’aparti de les pestes que m’afecten des de fa més de dos anys.
Uns diagnòstics desafortunats per part d’un metge, l’any de la Covid per a més senyes, han desencadenat un patiment continu durant dos anys, amb una baixa continuada que ha derivat en la declaració d’invalidesa per part de la CASS. Ja no puc treballar. De res! Ni físic, ni mental. Res que em pugui aportar ni cinc cèntims més a la meva pensió. 
He anat a buscar sinònims d’invàlid: inaprofitable, inservible, inusable, inútil, inutilitzable.  
És a dir que m’he convertit en això, un inútil. Però posat a rumiar vaig pensar: Quants inútils no hi ha pel món treballant? I elaborant plans estratègics i estratosfèrics que no serveixen per res? I predicant sermons per guarir gent dels seus mals més íntims a canvi de diners?   I dirigents socials servint poders econòmics que mai donen la cara? Serà per inútils? Aleshores, quan vaig rebre la carta, on em comunicaven que a partir de l’1 de gener entrava en vigor la meva invalidesa, vaig anar a preguntar:  I si em presento a les eleccions i surto escollit Conseller General, aleshores passaré a ser un assalariat. Això ho puc fer? – Sí, però si cobra més que la pensió, la pensió li serà suspesa. 
Fantàstic! No puc treballar, però puc ser polític!! Ves, qui ho diria? Ja és molt!! Muntar un partit per les eleccions generals se’m fa difícil. A més n’hi ha un fotral i la majoria cosins germans. Sempre em puc buscar la vida de ministre amb el partit guanyador!! I si no, em presentaré a les comunals que sempre és més fàcil a l’hora de fer candidatura. Ja tinc les primeres lletres “Moviment Eclèctic...”. Depèn de qui siguin els contrincants encara podria fer uns bons resultats, goita tu! 
De fet, es tracta de buscar una feina ben pagada durant els dos anys que em queden de ser inútil, perquè un cop compleixi els 65 anys passaré a ser un jubilat i en aquest país quan et jubiles et desapareixen per art de màgia totes les invalideses, discapacitats i malalties diverses. I com a jubilat pots treballar!! Visca la Pepa! Ai, perdó, Visca la llei de la CASS! 
Un cop jubilat passaré a cobrar la meva pensió de jubilació i si estic en forma puc continuar sent polític, empresari d’èxit, banquer (que no empleat de banca), conferenciant d’inversions o fins i tot “influencer” de ves a saber que. Perquè si us hi heu fixat en la majoria d’aquestes categories hi ha gent que fa dies que han passat dels 65 i ni déu els mou de la cadira i ningú els demana si són inútils o invàlids per la feina que fan. Per tant, no vindrà d’un més i així cobraré dues vegades i tot legal: la pensió i el sou que guanyi treballant i com que ja no seré invàlid.... podré menjar cada dia “pa amb tomata i pernil! Bé, cada dia potser no, pel colesterol. Farem un dia sí i un altre també, que d’alguna cosa hem de morir, cony! 
Mentrestant encara pensaré si em convé més ser ministre o presentar-me a les Comunals. Estic fet un embolic. Em vaig a encomanar a Sant Sebastià i a fer un “pa amb tomata... amb pernil i una mica de donja”
Au, Bon dia tingueu!

 

Comentaris: 2

Comentaris

Salut Xavi, ja veus cap a politica, però crec que el teu partit era el P.U.T.A, oi? Partit Unitari de Treballadors d’Andorra. Ja tens el meu vot!!

Bon dia, Pipe,

Sí, aquest és el nom del partit per les generals. Ja tinc els estatuts a punt. Però pot ser per les comunals li canvio el nom per ser més efectiu. Tranquil que guayarem!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic