Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Jordi Cinca Mateos

Jordi Cinca Mateos

Soci GiraffeStrategy

 

 

Invertir fora de sectors tradicionals




Entre tots els ensurts que ens ha portat el coronavirus tenim les fortes caigudes als  mercats de renda variable que ens anuncien temps d’inestabilitat i alta volatilitat. Estem davant d’una reacció, per una o altra raó, massa recurrent. Una situació que es ve a afegir a uns mercats de renda fixa amb rendibilitats molt baixes i un mercat monetari amb rendibilitats negatives. En definitiva, un panorama de molt risc i poc atractiu per a la majoria d’inversors amb recursos limitats i poc professionalitzats.
Possiblement la deriva dels mercats els darrers anys ha propiciat que cada cop més inversors busquin alternatives en empreses no cotitzades. L’inversor fuig d’unes borses que sobrereaccionen a fets que sovint no tenen res a veure amb l’activitat de l’empresa cotitzada, o que evolucionen al marge de tota lògica econòmica impulsades per corrents especuladors. S’observa com cada cop més inversors volen invertir una part dels seus estalvis en negocis que entenguin, vinculats a l’economia productiva real i on el valor de la seva inversió estigui majoritàriament associada a paràmetres tangibles. 
Un exemple d’aquesta tendència és la força que estan agafant els fons de PrivateEquity. Invertir en empreses alienes a la volatilitat del mercat, que correlacionen el seu valor als resultats, a l’evolució del negoci, a la innovació o, senzillament, a la bona gestió, és una bona opció per a qui tingui un horitzó d’inversió a mitjà i llarg termini. Fer-ho mitjançant algun dels molts fons existents pot ser una bona solució per a l’inversor poc avesat, o que no té temps per fer un seguiment i anàlisi de les empreses. 
Crec, però, que el PrivateEquity encara té molt més recorregut per fer. A les empreses cada cop els costa més trobar finançament per les vies convencionals. Les entitats financeres tenen més condicionants per gestionar la seva inversió creditícia, i les emissions d’instruments de finançament només estan a l’abast d’empreses grans. Estic convençut que a poc a poc s’aniran consolidant instruments que permetin posar en contacte petits i mitjans inversors amb empreses amb necessitats de recursos. Empreses properes, que estan i actuen en el nostre entorn, impulsades i dirigides per persones que són accessibles. Negocis que es poden veure, visitar, seguir i tocar.
Serà important que mentre el nostre entorn fa aquest recorregut també el fem a Andorra. La nostra és una economia petita on la seva base ha estat l’empresa familiar, amb un empresari poc acostumat a finançar-se fora dels recursos propis o els prestats per la banca. Tampoc l’inversor ha estat procliu a invertir en negocis locals aliens. Potser l’única excepció ha estat el sector immobiliari. L’expectativa d’un benefici elevat en relatiu poc temps ha propiciat que en aquest sector, tradicionalment, hi hagi hagut promotors que s’han finançat mitjançant capital de tercers. Però la crisi iniciada el 2008, juntament amb l’elevat preu del sol, ha posat en relleu que molts cops l’expectativa és poc realista. Un motor de la diversificació de la nostra economia hauria de venir de la mà d’un inversor que fins ara només ha invertit en sectors tradicionals o en el sector immobiliari fins a arribar sovint a saturar-los. 
En tot cas, si volem tenir una economia cada cop més diversificada, ser un país innovador i captar l’atenció dels inversors, s’han de propiciar canals per posar en contacte empresaris i emprenedors amb els inversors, s’han de normalitzar eines de transparència en la informació financera i corporativa de les empreses, s’ha d’impulsar una legislació que permeti acollir a Andorra aquests instruments alternatius, i s’ha de potenciar com un actiu fonamental la seguretat jurídica. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte