El Festival Jazz Andorra Escaldes-Engordany que aquest 2024 arriba a la 40a edició, es caracteritza per combinar dues facetes: la reivindicació clara pels elements que donen caràcter a la parròquia amb el jazz com un d’ells per la seva essència i personalitat, i una mirada musical sobre el present del jazz i les músiques d’improvisació, amb una aposta decidida pel futur. El jazz incorpora valors de diàleg i de llibertat i és una eina per transmetre’ls a les futures generacions. Així ho demostra el reconeixement que van rebre per part de la Unesco i que feia un reconeixement al Comú d’Escaldes, a través d’una carta de la fundació Herbie Hancok, pels concerts pedagògics fets dins del Jazz Day 2023. El Festival és sinònim de jazz per a tothom: públics, edats, butxaques i gustos musicals. Aquest convenciment amb els valors del jazz defineix la línia de programació consolidada en els dos darrers anys, en els quals s’ha apostat per un to vibrant entre el passat i el futur, donant visibilitat a les noves generacions d’artistes junt amb referents.
D’aquesta manera, i amb l’objectiu de continuar sent, com deia el padrí històric d’aquell primer festival, Tete Montoliu, “un festival de butxaca” i un esdeveniment amb una personalitat plena, el Festival de Jazz d’Escaldes continua captant el pols de la realitat actual del món del jazz i vol ser mirall de la contemporaneïtat global, en la qual, cada vegada més, el talent no entén ni de gèneres ni de fórmules. En aquest sentit, el festival amb el seu cartell artístic d’aquest any dona la benvinguda a nous projectes musicals fins ara inèdits amb programacions jazzístiques d’arreu.
En aquesta 40a edició hi trobareu noms del jazz contemporani, com l’acordionista i compositor Richard Galliano, representant de la tradició europea, premiat com millor músic de jazz el 1993. El músic francoitalià presenta el seu concert Nova York Tango Trio juntament amb el guitarra Adrien Moignard i el baixista Diego Imbert, gràcies a la col·laboració amb l’Ambaixada Francesa. En clau internacional, i des de l’altra banda de l’Atlàntic, debuta a Escaldes-Engordany el baixista Kyle Eastwood, conegut també com a compositor i arranjador en pel·lícules del seu pare. Desplegarà el seu jazz en format quintet amb Eastwood by Eastwood. Per segon any consecutiu torna Andrea Motis amb un projecte nou: Temblor, molt lluny de l’intimisme vist l’any passat al Prat del Roure, arriba després de la seva estrena al Festival de guitarra de Barcelona, on la seva bona acollida feu repetir el concert dos dies seguits. Acompanyada de Christoph Mallinger al violí, mandolina, veu i de Zé Nacimiento a les percussions, permetrà als seus incondicionals descobrir una Andrea Motis amb plenitud musical. Des del Brasil i acompanyat de Camila Faustino, Toquinho, un referent de la bossa nova dels primers anys amb Chico Buarte i principalment Vinicius de Moraes. Amb èxits musicals com Aquarela arriba a Escaldes després de dos Grammys, l’últim el 2021 al millor àlbum instrumental. Per ressenyar els concerts al Prat del Roure dins del format amb +Jazz, que tan bona acollida tingueren els anys anteriors amb concerts com Kroma, tindrà l’estrena el del nou projecte de Susana Sheiman amb Great Songs of Ladies dedicat a Capitol Records: les grans veus femenines del jazz, amb una part andorrana: Jordi Barceló al piano juntament amb David Pastor, a la trompeta, Pere Loewe al baix, i Xavier Hinojosa a la bateria. I per últim, com a tancament del festival, l’11 de juliol, tindrem la recreació d’un enregistrament en clau andorrana que fou fet fa 25 anys: Cravo e Canela. Després de dos anys i gràcies a la col·laboració de l’ONCA podrem gaudir de la recreació d’aquell disc on es reafirma la gran veu de Carme Canela, juntament amb l’aportació de Gerard Claret i Lluís Vidal. ONCA, Canela, Claret i Vidal: elements originals per celebrar aquella producció en el seu aniversari, en clau de país.
El programa també acull els ja habituals concerts de les set de la tarda a la plaça Coprínceps, aquest any amb molt talent: el nostre Kic Barroc juntament amb Camarada Ventura, Kike Perez, Elia Lucas, Irene Reig, Alba Pujals, Jamais deux sans trois –que repeteixen per petició del públic– o Llibert Fortuny amb el seu Beat Band, una mescla d’estils amb una característica: joventut i passió per la música. I si tot això fos poc, les jams al vestíbul del Prat del Roure cada nit a les 21 hores, del 4 al 7 de juliol, i la Rua pels barris de la parròquia divendres a les 17 hores, just abans que la cònsol major, Rosa Gili, doni la primera nota a les 19 hores com és costum, i obri aquest 40è festival. Per últim, recordar aquest camí amb la frase que el padrí històric del nostre festival ens va dedicar: “El jazz és cultura i Andorra ho demostra”.
Valentí Closa
Conseller de Vida Cultural i Aparcaments d’Escaldes