La vida no sempre és fàcil. Està plena de moments feliços, però també d’esdeveniments tristos, i alguns, traumàtics, que ens produeixen dolor i sofriment. De vegades les coses es torcen i no surten tal com les havíem previst. Ningú vol sofrir. Tots fugim del dolor, però aquest és part integrant de la condició humana.
Per què Déu permet el sofriment? En primer lloc, perquè ens ha fet lliures, i encara que Ell pateix molt més que nosaltres, amb el nostre dolor, no pot frenar la nostra llibertat, el do més preuat de l’home. D’altra banda, cal no oblidar que el mal existeix, i l’egoisme, l’ambició i l’afany de poder poden desencadenar odis i guerres, tal com desgraciadament estem veient amb la guerra d’Ucraïna i Rússia. A més, ocorren accidents, malalties incurables, problemes irresolubles davant dels quals humanament, no podem fer res més que demanar ajuda a Déu.
Quan les dificultats s’agreugen, hem d’utilitzar els mitjans humans que Déu ha posat al nostre abast. Tal com diu el refrany: “ajuda’t i Déu o el cel t’ajudarà” Pensar i actuar, en la mesura que sigui possible, demanant a Déu que ens il·lumini per trobar una solució. Per això és bo dedicar un temps a reflexionar, però sense rumiar en excés les preocupacions per evitar obsessionar-nos i esgotar-nos mentalment. Una vegada fet tot el que humanament és a les nostres mans, deixem que Déu actuï i abandonem-nos en Ell.
Podem passar el nostre patiment sols o acompanyats de Jesús. El sofriment ens pot enfonsar o ens pot elevar cap a Déu. Amb Ell al nostre costat, agafant-nos de la mà, totes les càrregues són més fàcils de portar. Jesús sempre ens escolta i està especialment pròxim en els moments dolorosos de la vida, com el millor bàlsam per curar les nostres ferides.
Jesús també va demanar ajuda a Déu a l’hort de Getsemaní abans d’enfrontar-se a l’agonia de la seva mort. Va pregar: “Pare, si ho vols, aparta de mi aquesta copa. Però que no es faci la meva voluntat, sinó la teva. Llavors se li va aparèixer un àngel del cel que el confortava. Ple d’angoixa, pregava més intensament, i la seva suor eren com gotes de sang que caiguessin fins a terra.” (Lluc 22, 42-44).
Jesús en la Creu va experimentar tots els sofriments del món. Va carregar amb el dolor, els pecats i les creus de tota la humanitat. Si fóssim conscients d’això, veuríem que Jesús ja va sofrir en el seu cos el dolor que nosaltres estem experimentant. Per això, comprèn millor que ningú el nostre patiment.
Per alleugerir la càrrega, cal mirar en perspectiva. Mirar des de dalt per poder obrir la ment i el cor a Déu. Som més forts del que realment creiem i en els moments dolorosos ressorgeix en nosaltres la força interna i el coratge que tots tenim al nostre interior. La resiliència espiritual ens fa entendre que “quan es tanca una porta, Déu obre una finestra”.
El pare Emiliano Tardiff explica que en la nostra vida es reflecteixen els misteris del sant rosari. Hi ha moments de dolor, moments de glòria i moments de goig. Pensem que el sofriment és efímer i que després de la tempestat, tard o d’hora, ve la calma. Resant el rosari, ens posem en mans de la Santíssima Verge que, com a mare nostra i mare de Jesús, atén totes les nostres peticions i se les ofereix al seu Fill. Què millor que una mare per consolar-nos!
D’altra banda, el sofriment ens fa madurar i veure la vida des d’una altra perspectiva, amb ampli sentit i transcendència. Hi ha moltes coses que no entendrem, però hem de confiar en la Providència de Déu que, de vegades, permet el sofriment per a un bé futur. A més, podem oferir el nostre dolor a Jesús, pel bé de les ànimes. Als ulls de Jesús té un valor infinit i sobrenatural. Sant Pius de Pietrelcina deia: “Beneïda la crisi que et va fer créixer, la caiguda que et va fer mirar al cel, el problema que et va fer buscar a Déu.”