Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de David Murias

David Murias

Filòsof

 

 

La bellesa del bon pensar




Antigament, els grecs diferenciaven dos formes de pensar: el bon pensar i el mal pensar. Deien que l’individu que pensés malament tindria una vida de dolor, patiment i angoixa, ja que els seus propis pensaments condicionarien totes les seves emocions, accions i per efecte els resultats. D’altra banda, la persona que pensés bé gaudiria d’una bona vida plena de prosperitat, salut i plenitud; en definitiva: seria feliç. Sabent això, la cultura grega es va ocupar (no pre-ocupar) d’ensenyar els ciutadans de la polis a pensar bé. I quan es pensés malament, a saber-ho detectar i canviar el paradigma del pensament.

La màxima que tenien els savis de l’antiga Grècia era que una polis (conjunt d’individus que formen una comunitat) feliç i autosuficient depenia dels seus individus, i si les capacitats i la felicitat dels seus individus depenia a la vegada del pensar, la clau per tenir una gran polis era tenir grans individus que sabessin pensar d’una forma correcta. Per a ells tot es reduïa al “bon pensar”.
Vint-i-cinc segles després la ciència de la nostra societat, des d’enfocaments com la neurologia o la programació neurolingüística, ha establert tres principis:
1) que el pensament afecta el nostre sistema immunològic (la nostra salut emocional i física);
2) que el pensament provoca la nostra manera de comportar-nos i actuar, i els resultats que se’n deriven,
i 3) que el nostre cap està tot el dia pensant sense parar.
L’operació mental de pensar és constant en el nostre cervell. Veient això podríem dir que els grecs sabien el que deien i que ja es van avançar en els coneixements del cervell i del pensament. D’aquí que amb els grecs naixés la filosofia, que podríem dir que és l’art del bon pensar.

Però, obrint-nos ja a aquest tema i donant-te eines que et puguin ser útils pel teu dia a dia, què és pensar bé? Exactament què és el bon pensar? Crec que a aquesta explicació i a la seva comprensió hi arribarem millor sabent abans què és pensar malament. Doncs bé, pensar malament és pensar constantment des d’una dualitat, que pot ser per exemple: “tinc/no tinc”, “puc/no puc”, i totes les possibilitats que et puguis imaginar dintre sempre de la dualitat. Quan interpretes la vida així ets esclau de l’entorn. Unes vegades t’afavoreix i unes altres no, però sempre és l’entorn o l’ambient en què estàs el que et diu què passarà amb la teva vida.
Fixa’t com pensa la majoria de la gent: soc guapo/soc lleig, tinc diners/no tinc gaires diners, sé fer això/no sé fer això, soc àgil/no soc àgil, això és possible/això és impossible... Veure la vida dualment, encara que sigui una de les lleis de la natura de l’univers, és sinònim de no tenir poder personal per viure. Com que això ho sabien els filòsofs grecs, un d’ells, el savi Aristòtil, en la seva epistemologia (teoria del coneixement) i lògica va crear la teoria de l’acte i la potència.

A diferència de la dualitat, Aristòtil estableix que l’única forma d’afrontar la dualitat com a llei universal és mirant la vida de manera lineal. Diu: “en acte (ara) l’arbre és arbre, en potència (després) l’arbre pot ser una cadira, una taula, una casa, etc. És a dir, tot s’ha de desplegar en infinites possibilitats cap endavant sempre, no en la presó del que és dual.

Amb la dualitat no hi ha evolució, tot és estàtic. Amb la linealitat sempre hi ha evolució perquè hi ha moviment i no estatisme. De fet, evolucionar és anar més enllà d’on estàs ara, passar de l’acte (el que és ara) a la potència (el que pot ser). Pensar bé és pensar de forma lineal: soc conscient de l’ara i projecto el que vull generar de l’ara. Ara soc en acte poc àgil amb el cotxe, i em projecto en potència sent àgil amb el cotxe. Ara en acte no tinc diners, i em projecto en potència tenint diners. Així pensen els que tenen èxit. Sempre projecten, creen i pensen cap endavant la realitat del seu ara, no es queden en el seu ara. I com deien els grecs, “l’ambició és la virtut per a l’evolució”. Tenint ambició tens evolució.

I tu, com penses? Malament o bé? Dualment o linealment cap endavant? Aplica a partir d’avui el bon pensar!

 

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte