A principis de la setmana passada esmorzàvem amb la notícia que la nova Gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) suprimirà, el proper 23 de novembre, gairebé tots els accents diacrítics i permetrà que l’hora es digui igual que en castellà. No entraré en qüestions tècniques, ja que la meva llengua materna és el castellà i ja en tenim prou nosaltres d’aguantar estoicament l’ús de la h.

Em dic Martín però normalment faig servir el meu nom sense l’accent a la i, així que no em posaré purista. Avui la cosa no va de la forma sinó del fons.

Llegeixo que un dels principals motius de tots aquests canvis és fer més fàcil l’estudi de la gramàtica i l’ortografia, i em pregunto...: ¿des de quan s’han de canviar les coses perquè siguin més fàcils? I, cosa que crec encara més important, ¿per què?

¿Per què cada any els mitjans de comunicació posen el focus en l’estrès dels adolescents quan arriba la selectivitat, si l’única cosa que han de fer és estudiar?

¿Per quina raó ens entossudim a ensenyar als nostres fills que la vida serà fàcil quan ja sabem per experiència que no ho és?

¿Per què ens obstinem a preparar-los per a un món que no existeix?

A principis d’aquest any, als Estats Units es debatia al Congrés un canvi en la llei d’educació per suprimir dels plans d’estudis l’escriptura a mà, la de tota la vida, amb el pretext que els nois ara utilitzen teclats i tauletes en lloc de llapis o bolígrafs.

¿Que les coses són complicades? No es preocupin, nens i nenes del món, catalans i catalanes, andorrans i andorranes, que els de la brigada de la bombolla de cristall hem arribat per rescatar-los. Ja no s’aprendrà matemàtiques, ja que tots tenim calculadores. Ni es llegirà, perquè tenim podcasts i audiollibres. Tampoc els ensenyarem a fer un resum, ja que existeix (des de fa temps) El rincón del vago, i els prometem, els jurem!, que l’any que ve les regles gramaticals les dictarà WhatsApp, no sigui cosa que se’ns estressin amb tants accents i tantes lletres inservibles, si ara no hi ha res que no es pugui suplantar per una bona k i una emoticona.

I amb la història farem el mateix. A partir d’ara, els meteorits han arribat bastant abans que existissin els dinosaures, així ens estalviarem d’estudiar tants noms estranys.

¿Que Napoleó es va passar la vida combatent? Naaaa, amb tres batalles n’hi ha prou, i sisplau, Guaterlú s’escriu així, que això de les dobles o encara no ens entra gens bé.

Ai, fillet meu, m’interessa tant la teva educació que t’asseguro que em preocuparé sempre que tinguis no un, sinó dos cables d’alimentació, que no vull que l’iPad se’t quedi sense bateria i te’m tornis analfabet de cop.