Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

La coherència en molts aspectes
Hi ha una qüestió fonamental i de què em sembla que es parla relativament poc, i és la reflexió sobre la coherència que hi ha d’haver entre el que fem (la nostra professió, els nostres projectes) i els nostres valors personals.

Per mi la resposta a moltes de les nostres dificultats i problemes del dia a dia és la coherència, perquè és en la incoherència en què s’allotgen diferents emocions i comportaments que ens bloquegen i no ens deixen avançar en els objectius que ens proposem.

El valor ha de possibilitar que una persona, un grup, una comunitat, una empresa, un país, l’espècie mateixa, segueixi existint. És per això que per molts, i sobretot per mi, el valor més important és el respecte a la vida.

Si som coherents —la conducta correcta que devem als nostres principis apresos al llarg de la vida, basats en la família, la societat i la religió—, veurem que aviat se’ns presenten moltes oportunitats per resoldre amb èxit les nostres diferències amb la societat.

Cal pensar que no tenim l’última paraula, així que hem d’escoltar, reflexionar, informar-nos i corregir-nos si cal.

La vida familiar és molt rica en ensenyaments. Hem d’actuar segons els nostres principis i valors per donar als fills l’educació que necessiten per des­envolupar-se amb autenticitat i coherència. En tot moment hem de ser nosaltres qui els donem exemple amb la nostra vida.

Quan assistim a una reunió —social, familiar, cultural, religiosa— ens adonem de si som persones autèntiques i coherents. De vegades simplement actuem per caure bé, només pel fet que ens no critiquin o no ens diguin antiquats.

Tinguem la ferma voluntat de ser coherents en el que diem i fem, siguem els mateixos a tot arreu, tinguem sempre la mateixa imatge per a tothom.

Siguem capaços de defensar els nostres principis, siguem capaços de sostenir-los tot i les crítiques, encara que això ens porti a perdre amistats o càrrecs a la feina. Triem les nostres amistats, els llocs i els esdeveniments on anem, perquè en un moment donat no hàgim de comportar-nos de forma contrària als nostres principis.

¿Què es necessita per ser coherent? Voluntat i conèixer els valors. Cal voluntat per superar el nostre temor de ser diferents, coneixent els valors, i prudència per actuar encertadament en qualsevol circumstància, per defensar el prestigi, la seguretat familiar o l’estabilitat social, perquè hi ha en joc els drets dels altres.

Si amb massa freqüència ens proposem fer una cosa i després en fem una altra, és fàcil que estiguin fallant les pautes que condueixen la nostra vida. Moltes vegades ho justificarem dient “Ja m’agradaria fer tot el que em proposo” o “Del que diu al que fa hi ha un gran tret”, o alguna altra frase lapidària que ens excusi una mica de corregir el rumb i esforçar-nos seriosament per ser fidels al nostre projecte de vida.

És una qüestió difícil, però tan difícil com important. A vegades la vida sembla tan agitada que no tenim temps de pensar què volem realment o per què, o com podem aconseguir-ho. Però cal que ens parem a pensar i no atribuïm a la complexitat de la vida, com si fóssim les seves víctimes impotents, el que moltes vegades no és més que una tèrbola complicitat amb la debilitat que hi ha en nosaltres.

Som, cada un de nosaltres, els més interessats a esbrinar quin és el grau de complicitat amb tot el que és inautèntic que hi pugui haver en la nostra vida.

És veritat que les coses no són sempre senzilles, i que a voltes resulta difícil mantenir-se fidel al propi projecte, ja que sorgeixen dificultats serioses, i de vegades el desànim es fa present amb molta força. Però cal mantenir la confiança en un mateix; no hem de dir “no puc”, perquè no és veritat, perquè gairebé sempre es pot. No podem oblidar que hi ha eleccions que són fonamentals en la nostra vida, i que la dispersió, la frivolitat, la renúncia a allò que vam veure amb claredat que havíem de fer, tot això acaba afectant la mateixa persona.

Deixem que les persones s’expressin i opinin sobre els valors. Elles ens poden donar molt amb la seva experiència i saviesa, que han après i aplicat a través de la seva vida, ja sigui en la seva família o en la societat. Amb aquest valor som capaços de complir amb més eficàcia les nostres obligacions, ja que cal ser honest i responsable; en les nostres relacions personals és indispensable per ser sincers, fiables i exercir el lideratge positiu; per a la nostra persona és un mitjà d’enfortir el caràcter i desenvolupar la prudència, amb un comportament veritablement autèntic.

Els valors, a més, guien les nostres decisions i el nostre comportament. És per això que vull preguntar: ¿sabeu quins són els vostres valors?, ¿hi ha coherència entre els vostres valors i el que feu actualment?

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic