Aquest és el suggerent títol del simposi que se celebrarà a l’Espai Caldes el 25 de maig. Un simposi que comptarà amb ponents de reconeguda trajectòria pels seus treballs de recerca internacional en el camp de la comunicació digital (cultural, social, política i educativa). Però també la presència d’un professor de la Universitat d’Andorra (UdA) i el director d’Andorra Innovació i Recerca (ARI).
Un simposi que enfoca tres aspectes. En primer lloc, les oportunitats que l’era digital ens ha brindat en molts àmbits com són el social, l’econòmic, el polític i un llarg etcètera. En segon lloc, els riscos cada cop més evidents en l’addicció a les pantalles, però també amb la bretxa social generacional, la desinformació o les fake news. Finalment, una exposició dels reptes, quins són els reptes que com a societat tenim vers una eina que ha transformat radicalment les nostres vides.
Vivim un temps de canvis tecnològics i de mutació cultural molt acusada. Els joves s’adapten ràpidament als canvis, però els adults han de fer un esforç constant per mantenir-se al dia i aquest esforç sovint és esgotador i infructuós. Declara Jordi Busquets, doctor en Sociologia i professor de la Universitat Ramon Llull i investigador principal de projectes del Pla estatal, i que a partir d’aquesta afirmació desenvolupa una ponència on exposa els riscos que comporta l’addicció a la tecnològica per part de la joventut i els problemes d’exclusió social associat a l’ús de la tecnologia per part de les persones grans.
Raquel Caerols, doctora cum laude en Creativitat aplicada i professora de Ciències de la Informació a la Universitat Complutense de Madrid afirma que les noves tecnologies han arribat per quedar-se, xarxes socials i tot maquinari i programari que acompanya el nostre dia a dia. Tanmateix, van copar les nostres vides sense marcs legals garants ni eines ni formació des de l’educació. Els danys han estat evidents: robatoris d’identitat, problemes de ciberseguretat, llibertat d’expressió, credibilitat de la informació, privadesa, etc.
Carles Porté, professor de l’UdA presenta una ponència basada en com l’educació continua tenint un paper central perquè les noves generacions juguin un rol actiu, responsable i adaptat al context volàtil que ens envolta, en una societat digitalitzada, globalitzada, tecnològica, informacional i canviant.
Finalment, la ponència de Joan Micó, director de l’àrea de sociologia d’Andorra Recerca i Innovació, presenta la darrera recerca sobre els hàbits de la joventut a Andorra tot afirmant després del seu estudi que és indubtable que la tecnologia forma part de la vida dels adolescents, que fan un ús generalitzat d’internet, les xarxes socials i innombrables aplicacions, en molts casos de manera intensiva, cosa que pot implicar una interferència seriosa en els àmbits emocional i de convivència. Ha quedat patent, tanmateix, que l’ús globalitzat de la xarxa comporta una sèrie de riscos que no hem d’obviar.
El simposi s’emmarca dins l’exposició Des-Connectats d’Àngel Calvente a l’espai Caldes, on l’artista ha expressat la seva visió sobre el canvi d’hàbits que l’era digital ha provocat en la comunicació, tot mostrant una evidència una mica inquietant davant la passivitat de la societat contemporània sobre uns canvis que afecten directament la humanitat.
“L’aprenentatge mai cansa la ment” (Leonardo da Vinci).