Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de David Murias

David Murias

Filòsof

 

 

La consciència del perdó
Al  llarg de la vida t’han fet mal. Has estat sotmès a un dolor de l’ànima, t’has sentit ridiculitzat, abandonat, rebutjat, traït, enganyat o vilipendiat. Els actes infames que han tingut amb tu certs individus al llarg de la teva vida t’han deixat ferides al cervell i al cor, i l’ànima malmesa per sempre: temorosa, desconfiada i iracunda. Hi ha en tu un pòsit de dolor que, per molt que sigui raonable i evident després del mal que t’han ocasionat, no és beneficiós per a la teva salut. Aquest dolor que vas sentir a les entranyes ha anat creant el seu espai en tu, i ara, amb el pas del temps, i com si es tractés d’un tumor, ha anat contagiant totes les cèl·lules del teu ésser fins a emmalaltir per dins. Aquest tumor emocional ha estès les seves arrels en el teu interior, i sense que te n’adonis, a poc a poc ha anat enverinant el teu esperit fins a fer-te ser una persona que realment no ets. 

Cada vivència de la teva vida en què l’altra persona o les altres persones van ferir-te l’ànima és una empremta indeleble i eterna en tu. És des d’aquest dany que les emocions creades per aquell moment, instant o experiència en el temps es graven dins teu per sempre. Mai sortiran de tu si no és que tu les treus. Però, ¿com extirpar de mi aquest tumor emocional que habita en el meu ésser quan soc esclau de l’odi, de la ira, de la por o de la vergonya? ¿Com guarir-me d’unes sensacions autodestructives que s’ancoren en mi i em porten dia rere dia a repetir el mateix sofriment? Perquè aquestes emocions, que en antany van ser la teva reacció davant tal circumstància generada per l’altre, ara són una mena d’escut protector davant de la teva vida. Vius enganyat, i la teva feble ment encara més. Ella, que t’estima tant, només vol protegir-te, cuidar-te, i creu que la millor manera de fer-ho és evitar allò que en el passat vas viure en les teves relacions o històries personals. Per això, instal·la en tu certs dispositius i codis mentals en forma d’emocions que actuen com un mecanisme protector davant tal esdeveniment perillós que et pugui recordar el passat. I és llavors quan la còlera cap a aquell, aquella o aquells es converteix en còlera cap a tots; és llavors quan la por a tornar a viure situacions del passat es converteix en por a viure; és llavors quan la desconfiança, el dubte i la por pel que aquell, aquella o aquells et van fer es converteix en desconfiança, dubte i por cap a totes les persones d’ara que et puguin fer el mateix. Vius, a més d’enganyat, pensant que aquestes emocions són les adequades per protegir-te del teu possible entorn desfavorable, amb una càrrega en tu que no et mereixes. ¿Saps quant pesen aquestes emocions en la teva ànima i vida? ¿Saps tot el que estan provocant aquest cúmul d’emocions que anul·len la teva vitalitat, llibertat i brillantor com a ésser humà?

Estàs malalt emocionalment, espiritualment. I ho saps. T’has de curar. I l’única manera de fer-ho és des del perdó. I no busquis altres antídots, perquè no n’hi ha. El perdó en una declaració oberta del teu reconeixement com a individu i de la teva superioritat cap a aquell, aquella que em va fer mal, o cap a aquella circumstància de l’altre que em va doblegar a la vida. Perdonar t’allibera d’aquestes emocions que durant tant temps es van convertir en la teva presó. Les conseqüències del perdó són la teva llibertat i el teu reconeixement. Et tornes a sentir tu, i la teva ment temporal no segueix estant en el que vaig viure o em van fer. Entén que perdonar no és rendir-te ni donar-li la raó a l’altre, sinó alguna cosa molt més sublim, és un acte moral de la teva superioritat humana, perquè tens l’elegància de no actuar com ell / ella, sinó de ser tu mateix. Decideix-te i perdona. Tu ets el més important. No deixis que el dolor provocat per l’altre segueixi dominant la teva vida. Sigues tu: perdona. ¡Utilitza la consciència sanadora del perdó i torna’t amo de tu mateix!

 

 

 

Comentaris: 1

Comentaris

Això de perdonar-se a un mateix és un gran consell. Però és tan difícil d'acomplir sense caure en l'autocomplaença!! Però és el camí a seguir.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic